Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Agressie in de zorg niet genoeg aangepakt’

Redacteur Zorgvisie
De aanpak van agressie in de zorg schiet nog altijd te kort. Dat terwijl de helft van het arbeidsgebonden verzuim door onder meer agressie en geweld op de werkvloer wordt veroorzaakt.
Agressie-iStock-400.jpg
iStock.

Dat concludeert de Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid) in de sectorrapportage Gezond en veilig werken in de sector Zorg en Welzijn. Daarin beschrijft de inspectie welke arbeidsrisico’s hen zijn opgevallen bij inspectiebezoeken in de periode tussen 2013 en 2015. Het belangrijkste risico: PSA, dat wil zeggen agressie, geweld en werkdruk. Van alle zorgmedewerkers krijgt 60 procent te maken met verbale of fysieke agressie, meldt de inspectie. In de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is er zelfs nog meer sprake van agressie en geweld; hier krijgt 70 procent van de werknemers ermee te maken. In de gehandicaptenzorg wordt bovendien in 55 procent van de gevallen de regels voor werkdruk overtreden.

Agressie aanpakken
Hoewel PSA het belangrijkste risico is, wordt er volgens de Inspectie SZW niet genoeg aan gedaan om het aan te pakken. ‘Het is duidelijk dat instellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om deze zaken over de gehele linie op orde te brengen. Juist omdat PSA de belangrijkste veroorzaker van ziekteverzuim is, is een effectieve aanpak vanuit de sector nodig.’  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.