Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord over cao ggz

Redacteur Zorgvisie
Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao voor de geestelijke gezondheidszorg. Dat laten GGZ Nederland, FNV, CNV Zorg en Welzijn, Nu’91 en FBZ weten. De nieuwe cao geldt tot 1 juni 2019.
Akkoord-iStock-400.jpeg
Foto: iStock

In de nieuwe cao is onder meer afgesproken dat werknemers in de ggz twee keer een loonsverhoging krijgen: in 2017 stijgt het loon met 1,35 procent en in 2018 komt daar nog 1,6 procent bij. Ook de eindejaarsuitkering wordt in twee stappen verhoogd, zodat werknemers in 2018 een volledige dertiende maand ontvangen. Ten slotte krijgen ze nog twee keer een eenmalige uitkering van 0,25 procent, laat GGZ Nederland weten.

Regeldruk in de ggz
De brancheorganisatie en vakbonden zijn het er ook over eens dat de werk- en regeldruk in de ggz omlaag moet. Daarom staan er in de cao afspraken over de aanpak van zowel interne als externe werk- en regeldruk bij ggz-instellingen. Daarnaast willen alle partijen die aan de onderhandelingstafel aanschoven dat er wordt geïnvesteerd in de scholing en ontwikkeling van medewerkers, zodat ze duurzaam inzetbaar worden.

Afspraken over problemen in de ggz
De afgelopen tijd speelden er daarnaast problemen rondom de onregelmatigheidstoeslag en pensioenaftopping van medewerkers in de ggz. Daar zijn in de nieuwe cao ook afspraken over gemaakt. Om rechtszaken te voorkomen, krijgen werknemers die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 op onregelmatige tijdstippen hebben gewerkt een financiële vergoeding. De partijen zijn het bovendien eens geworden over een compensatie voor de pensioenaftopping die het gevolg is van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioenen en maximering pensioengevend inkomen. ‘Er wordt een toelage betaald ter grootte van het werkgeversdeel van de pensioenpremie dat wordt berekend over het inkomensdeel waarover ten gevolge van deze wet geen pensioen meer mag worden opgebouwd’, schrijft GGZ Nederland.

Eigen cao
Niet alle ggz-aanbieders zijn enthousiast over de nieuwe cao. Zo laat MEERGGZ, een platform waaraan zes ggz-aanbieders verbonden zijn, weten dat de ggz volgens hen behoefte heeft aan een totaal andere cao. ‘Dit akkoord van de vakbonden en werkgeversorganisatie GGZ Nederland is onvoldoende toekomstbestendig en past niet bij de huidige dynamiek in de sector’, schrijven de leden in een persbericht. Voorzitter Bert Bakker laat weten bezig te zijn met een eigen cao, waarin de ‘duurzame ontwikkeling van medewerkers centraal staat.’

Dossier cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim. Lees meer. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.