Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord VNG en ZN over jeugd-ggz

Mark van Dorresteijn
Gemeenten zijn vanaf 2015 inhoudelijk en budgettair verantwoordelijk voor de inkoop van de jeugd-ggz. Dat blijkt uit afspraken tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland.
Akkoord VNG en ZN over jeugd-ggz

VNG en ZN hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan afspraken die een zachte landing van de jeugd-ggz in het nieuwe stelsel waarborgen. De afspraken zijn inmiddels ook door de achterban geaccepteerd.

Afspraken

Gemeenten gaan volgens het akkoord zelf de inkoop uitvoeren en worden daarbij ondersteund door de zorgverzekeraars. Op deze wijze ontstaat binnen de regionale inkoopafspraken ruimte voor de verbinding van de jeugd–ggz met andere vormen van jeugdhulp, de wijkteams, de huisarts en de praktijkondersteuner huisarts, de jeugdarts en het onderwijs. De verzekeraars zullen bij de zorginkoop een adviesrol gaan vervullen.

Inkoopgesprekken

De eerste helft van 2014 wordt door de gemeenten gebruikt voor scholing van hun inkopers en overdracht van kennis en informatie van de verzekeraars. De feitelijke inkoopgesprekken met aanbieders vinden vanaf juli 2014 plaats. De inkoop zal op deze manier voor 1 januari 2015 afgerond zijn.

Productstructuur

Gemeenten gaan in ieder geval tot en met 2017 verder met de huidige productstructuren, zo hebben de partijen afgesproken. Zij kijken de situatie drie jaar aan en daarna wordt overwogen of de huidige productstructuur gecontinueerd wordt of dat zij voor een ander bekostigingssysteem kiezen.

Regionaal overleg

Martin van Rijn reageert verheugd op het akkoord dat de partijen hebben bereikt. ‘Zorgaanbieders en cliënten weten op deze manier tijdig waar ze aan toe zijn en er zijn geen grote veranderingen te verwachten in de registratie en verwerking voor de aanbieders. Aangezien in de Jeugdwet is opgenomen dat verwijzing door huisarts, medische specialist en jeugdarts mogelijk blijft, zullen ook de bestaande verwijspatronen grotendeels in stand blijven. En doordat gemeenten aansluiten bij de inhoudelijke ambities uit het bestuurlijk akkoord ggz kan de inhoudelijke vernieuwing, die de sector al in 2014 inzet, gecontinueerd worden. Ten slotte verwachten wij dat deze afspraken ook een versnelling gaan geven aan het regionaal overleg. In elke regio komt nu een gesprek op gang tussen verzekeraars en gemeenten, niet alleen over de overdracht van kennis en informatie, maar ook over de aansluiting tussen hun domeinen en het delen van informatie.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.