Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alert over verkeerd voorschrift bij chemokuur

Redacteur Zorg+Welzijn
In vervolg op de waarschuwing aan ziekenhuisapothekers heeft de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) nu een alert melding verstuurd aan alle apothekers over het middel Cabazitaxel. Gebleken is dat in dertien ziekenhuizen een foutief voorschrift is gehanteerd.
Alert over verkeerd voorschrift bij chemokuur
Foto: ANP Lex van Lieshout

Onderzocht wordt of het verkeerde voorschrift heeft bijgedragen aan de dood van twee patiënten met prostaatkanker die tijdens een chemokuur een te hoge dosis van het middel Cabazitaxel hebben gekregen. In zes andere gevallen waarbij te veel van het medicijn werd toegediend, maar waarbij de patiënten geen schadelijke gevolgen ondervonden, wordt ook onderzoek gedaan. Dat heeft de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) gemeld.

Meldingen

Het CMR is het landelijke meldpunt voor zorgincidenten in het algemeen en medicatie-incidenten in het bijzonder. Meldingen kunnen anoniem worden gedaan. De acht patiënten kregen enkele maanden ruim 15 procent meer van het middel dan de bedoeling was. De overdosering kwam doordat de fabrikant in de bijgeleverde informatie en op het doosje verschillende hoeveelheden noemt. Er ontstaat een overconcentratie als de aanwijzingen van de bijsluiter over het medicijn en de verdunning daarvan worden gevolgd, aldus de CMR.

Melanoom

uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in Nederland steeds meer mensen dood gaan aan melanoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Europees gezien staat Nederland op de tweede plek wat betreft sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Overlijden

In Noord-Europa is sterfte door melanoom hoger dan in Zuid-Europa. Dat komt doordat mensen met een lichte huid sneller deze ziekte krijgen. De kans op overlijden door een melanoom is hoger bij mannen dan bij vrouwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.