Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alkmaar garandeert nieuw ziekenhuis tot 60 miljoen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het college van B&W van Alkmaar wil voor maximaal 60 miljoen euro garant staan voor een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. De gemeente en de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben dat afgesproken.
noordwestziekenhuisgroep.jpeg
Het ziekenhuis in Alkmaar wordt in fasen gesloopt en vernieuwd.

Eerder deze zomer heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep bekendgemaakt dat de nieuwbouw in Heerhugowaard van de baan is. Het ziekenhuis wil op de huidige locatie in Alkmaar een nieuw gebouw neerzetten, dat kleiner zal zijn dan het huidige. Het ziekenhuis speelt daarmee in op de trend dat nieuwe ziekenhuizen kleiner worden, omdat een deel van de ziekenhuiszorg in de toekomst buiten de muren van het ziekenhuis zal gebeuren. De nieuwbouw zal in fases gaan, waarbij steeds een deel zal worden gesloopt en nieuw deel zal worden gebouwd. In 2035 moet de nieuwbouw klaar zijn. Door de nieuwbouw over een lange periode uit te smeren, is het makkelijker te financieren. De financiering is overigens nog niet rond.

Nieuwbouw kost 150 miljoen euro
Wel is duidelijk dat gemeente Alkmaar maximaal voor veertig procent van de bouwkosten garant wil staan. Dat heeft het college van B&W bekendgemaakt. Het ziekenhuis en het college hebben daartoe een zogeheten vaststellingsovereenkomst gesloten. Afgesproken is dat de garantiestelling gaat tot een bedrag van maximaal 150 miljoen euro. Dat is dus maximaal 60 miljoen euro. Alkmaar wil kennelijk erg graag dat het ziekenhuis in Alkmaar blijft. Eerder was er nog sprake van nieuwbouw in Heerhugowaard. De gemeente staat alleen garant als ook het Waarborgfonds voor de zorg garant staat. De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen.

Onderzoek naar complexe cardiologie
De Noordwest Ziekenhuisgroep laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar het plan om de complexe cardiologie te concentreren op de locatie Alkmaar. Die zou dan verdwijnen uit Den Helder. Daarover ontstond deze zomer ophef. Het specialisme cardiologie blijft wel beschikbaar in Alkmaar. In de commissie zitten Pieter Vierhout, oud-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, Hein Abeln, oud-partner Twynstra Gudde en Martin Jan Schalij, cardioloog in het LUMC.

Zorgvastgoed congres 2016
Op 11 oktober organiseert Zorgvisie het Zorgvastgoedcongres 2016. Het thema is financiering en duurzaamheid in de care, met onder meer Anja van Balen van de ABN Amro als spreker.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.