Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alliade wil supermarkten verkopen

Redacteur Zorgvisie
Zorginstelling Alliade in Heerenveen is op zoek naar een partij die dochteronderneming Support & Co wil overnemen. Vanuit dit bedrijf exploiteert Alliade dertien buurtsupermarkten, waar de zorginstelling mensen met een beperking werk verschaft.
Alliade.logo.2.jpg
Foto: Alliade

Dat meldt RTLZ. Een rechtsvoorganger van Alliade richtte Support & Co in 2003 op. In 2010 werd het verkocht aan zorgbedrijf Freya, een privébedrijf van twee directeuren van Alliade. In 2013 kocht Alliade de supermarkten weer terug, voor 630.000 euro. In het bedrijf werken 83 kantoormedewerkers en 230 mensen met een beperking, schrijft RTLZ.

Financiële problemen supermarkten 
Toen Alliade het bedrijf in 2013 terugkocht, kampte Support & Co met financiële problemen, blijkt uit de gegevens van RTLZ. In 2013 schreef het bedrijf rode cijfers, met een verlies van 49 duizend euro. In 2014 nam dat toe tot 600 duizend euro. Toen er in 2015 nog steeds rode cijfers werden geschreven, moest Alliade financiële garanties afgeven voor Support & Co, omdat het eigen vermogen ook in het rood zakte. Voor 2016 staat er een verlies van 272 duizend euro in de boeken, waardoor het eigen vermogen op een negatief bedrag van 600 duizend euro uitkomt.

Overname supermarkten
Alliade gaat nu op zoek naar een ander bedrijf dat Support & Co wil overnemen. Een woordvoerder van de zorginstelling zegt tegen RTLZ dat dit vooral is omdat Alliade ‘geen specialist is op het gebied van de voedsel en warenwet, of de kwaliteit van sinaasappels en sla.’ Belangrijk bij de verkoop is wel dat de volgende eigenaar ook plaats wil blijven geven aan cliënten van Alliade.

Belangenverstrengeling bij Alliade
Alliade kwam vorig jaar in het nieuws, omdat de IGZ vaststelde dat er een schijn van belangenverstrengeling was vanwege zakelijke banden tussen directeuren van Alliade en hun privéonderneming Freya. De directeuren traden daarop af, er wordt nog vervolgonderzoek gedaan.   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.