Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Ruim duizend Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse ouderen in Gelderland hebben acuut zorg nodig. Dat meldt het regionale dagblad De Gelderlander. De situatie is urgent, omdat deze groep geen zorg op maat of in aangepaste woonvorm ontvangen. Ze doen een zwaar beroep op hulp van familie.
Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Coördinator Paul Wekker van Zorgbelang Gelderland luidt de noodklok in de Gelderlander. Zorgbelang Gelderland is een adviesorgaan van de provincie. Wekker doet zijn uitspraken op basis van het nog vertrouwelijke rapport ‘Oud worden in Gelderland’ van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Culturele barrières

Dat allochtone ouderen nog weinig een beroep doen op zorg- en welzijnsdiensten komt door taalbarrières, culturele barrières en onbekendheid met het zorgsysteem, zo staat in het rapport. Wekker noemt de uitkomst van het onderzoek zorgwekkend. De Gelderse bevolking telde eind vorig jaar 11.113 55-plussers met een niet-westerse achtergrond, met onder hen 3.539 Turkse, 1.818 Marokkaanse en 1.670 Surinaamse ouderen. Uit vervolgstudie moet blijken hoe groot de zorgvraag is bij ouderen uit de andere allochtone bevolkingsgroepen. “Er is nu een kloof tussen de behoeften van allochtone ouderen en het aanbod van de thuiszorg, dagbesteding en woonvormen voor ouderen. Daar ligt een groot probleem. We moeten zien hoe we de allochtone ouderen gebruik kunnen laten maken van de bestaande voorzieningen”, aldus Wekker. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Slechte relatie zorginstelling en mantelzorger

Bussemaker onderzoekt gemeenten op mantelzorg

Gemeenten houden mantelzorgbeloning op zak

Mantelzorgers krijgen eenvoudiger extraatje

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.