Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Alternatieve arts Sickesz uit beroep gezet

Mark van Dorresteijn
De Haagse alternatieve arts Mayta Sickesz wordt uit het artsenregister geschrapt en mag zich niet meer uitgeven als dokter. Het Regionaal Tuchtcollege van Den Haag heeft dat besloten. Dat maakte de Vereniging tegen de Kwakzalverij afgelopen vrijdag bekend.
Alternatieve arts Sickesz uit beroep gezet

Sickesz werd door een patiënt aangeklaagd. Die had last van rugklachten, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Sickesz oordeelde dat ze beginnende schizofrenie had, veroorzaakt door een scheve nekwervel. De keizersnede waarmee de patiënt ooit ter wereld was gekomen, had volgens Sickesz bovendien een doorbloedingsstoornis van de hersenen veroorzaakt.

Verkeerde diagnose

De Vereniging tegen de Kwakzalverij, een organisatie van artsen die al jaren ageert tegen Sickesz, heeft de advocaat van het slachtoffer betaald. Volgens de vereniging is de vrouw in de war geraakt door de verkeerde diagnose van schizofrenie en heeft haar studie vertraging opgelopen door de affaire.

Gezondheid onnodig in gevaar gebracht

Volgens het tuchtcollege had Sickesz niet de juiste papieren om een diagnose te stellen op psychiatrisch of psychologisch gebied. Daarbij heeft ze de vrouw niet goed onderzocht. Ze liet zich onder meer voorlichten door de moeder van de patiënt. Daar bovenop gaf ze de vrouw een verkeerde behandeling. De dokter bracht daarmee de gezondheid van de patiënt onnodig in gevaar, vindt het tuchtcollege.

‘Sickesz duldt geen tegenspraak’

Het tuchtcollege schrijft in het vonnis dat de alternatieve arts een geheel eigen wijze van opereren heeft. Ze duldt geen tegenspraak, ook niet van collega-artsen. Ze koestert, volgens het tuchtcollege, zelfs een groot wantrouwen jegens andere dokters en dat wantrouwen spreekt ze voortdurend uit. Psychiaters, bijvoorbeeld, doen volgens haar niets anders dan mensen vergiftigen.

Zwaarste maatregel

Eerdere berispingen door het tuchtcollege hebben niets geholpen, schrijft het college. De kans dat ze door zal gaan met haar ‘disfunctioneren’ is dus groot, zegt de tuchtraad. Daarom is haar de zwaarste maatregel opgelegd.

Orthomanuele therapie

De hoogbejaarde vrouwelijke arts ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie. Inmiddels hebben ongeveer 250 andere alternatieve artsen haar methode overgenomen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Tuchtcolleges handelen minder klachten af in 2009

Tuchtcollege berispt chirurg Waterlandziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

 1. Na lange tijd tevergeefs in het reguliere medische circuit te hebben gezocht naar een behandeling voor nek/rugklachten na een auto-ongeluk (kettingbotsing), was ik na een paar behandelingen middels de methode Sickesz van mijn klachten af. Lang leve mevrouw Sickesz!

 2. Lees alle reacties
 3. Sinds juli 2009 onder behandeling na jarenlang last te hebben gehad van heup, rug en nekklachten. Huisarts gaf mee: leer er mee leven en een operatie kan wel, maar geeft geen garantie op succes. Tot zijn ass. mij doorverwees naar Sickesz. Eerste 3 consulten bij Mw. gehad, een norse vrouw maar met kennis van zaken, want mijn klachten verdwenen!! En daar ging het mij om. Helaas door jaren lang tobben blijven mijn nek en rug een zwakke plek dus kom ik periodiek terug bij dochter Sickesz voor een behandeling, waarna ik voor lange periodes weer vrij van pijn en begrenzingen ben! Heerlijk!

 4. Daar waar de medische wereld voor me ophield en ik morfine toegediend kreeg en naar huis kon keren met een sombere toekomst ben ik door 9 behandelingen door Willem ( zoon van..) helemaal er bovenop gekomen. Wat heren medici betreft? Zij kijken naar beelden via rontgenapparaten/scans..hier niets op te zien kun je naar huis gaan. Kijk en dat ! neem ik ze kwalijk ( net als mw.Sickesz destijds) om dan niet door te sturen het houdt voor hen op. Mijn arm kon ik destijds enkele cm optillen waarna ik gilde van ( zenuwen)pijnen, arsten, fysio, manuele therapie alsook goudinjectie..niets hielp. Tijdens behandeling door Willem Sickesz aan mijn rug zei hij al meteen dat dit kwam doordat mijn nekwervels niet goed stonden en geloof het of niet ik kon ( en kan) weer alles! Wat is duur? Ik had levenslang hiervoor willen betalen, klaar…maar alles wordt ook nog eens vergoed door verzekering hoor dus zij erkennen hen wel. Ben hen HEEL erg dankbaar, vandaar dat ik reageer. Trouwens…ik heb aantal mensen ook doorgestuurd die ook door medici “op” waren gegeven ha je moet ze nu eens zien

 5. Tragisch allemaal. Dr Sickesz was de enige ooit, die bij mij de juiste diagnose stelde; dat ik daarna nog last had, werd door allerlei geklungel van reguliere artsen alleen maar bevewstigd. Als ze daarbij te ver schijnt te gaan? (ik nooit wat van gemerkt!) Daar ben je dan toch zelf bij?

 6. Ik ben behandeld door de zoon van mevrouw Sickesz en moest daarna door een andere manueel therapeut behandeld worden omdat ik nieuwe klachten had aan mijn nek en rug bovenop de oude klachten die ik nog steeds had. Zo goed vind ik de praktijk van die mevrouw dus niet.

 7. Ik ben zelf niet door Mevr. Sickesz geholpen, maar door een collega die het vak van haar heeft geleerd. Ik ook heb niets anders dan lof voor de Sickesz methode die mij na jaren rugpijn, uitstralingspijn en verlammingsverschijnselen te hebben gehad, pijnvrij door het leven laat gaan. Ik kan niet oordelen over de belissing van het Tuchtcollege in deze zaak. Ik wil alleen zeggen dat de Sickesz methode oplossingen biedt, waar de reguliere geneeskunde en fysiotherapien het af laten weten. Maakt mij niet uit of dat kwakzalverij wordt genoemd, botjes verbranden of wat dan ook, als het helpt dan zal ik mensen aanraden om het te proberen.

 8. Mevrouw Sickesz neemt geen blad voor de mond. Ze is echter heel deskundig en weet waar ze het over heeft. Ik heb daar enorm respect voor.
  Resultaat en doelgericht. Een paar behandelingen en het probleem is opgelost….de weg naar genezing staat vrij!
  Ik ben enorm blij, dat ze mijn lichaam weer heeft rechtgezet.

 9. Resultaat en doelgericht in minder tijd.Dat is toch hoe het tegenwoordig moet in de zorg ?Dit is toch de zorgvisie ? Haha je kunt niet zeggen dat Mevr.Sickes hier niet aan voldoet.Zij doet dit al jaren,waar de reguliere sector nu pas aan begint en het resultaat niet neer kunnen zetten.Zonder haar methode zou ik al 15 jaar niet hebben kunnen functioneren.Haar behandelingen hebben het mogelijk gemaakt dat ik weer alles kan wat ik voorheen niet kon.1/2 behandelingen per jaar heb ik nodig,dus nog goedkoper ook en resultaat gericht.En ja je hebt altijd eigenwijze patieten die hun medicatie op eigen initiatief meteen stoppen in plaats van af te bouwen,en nu is dat haar schuld ? Makkelijk hoor vingertje wijzen.Is het niet zo dat de verantwoordelijkheid voor ons eigen welzijn bij ons zelf ligt ? Wat willen we nu ?????????????Duizenden en duizenden patieten zijn door haar goed geholpen,maar dit willen we niet zien ???????

 10. jaren geleden had ik vreselijke last van mijn rug. Geheel zoals ze voorspelde heeft mw. Sickesz dat in een aantal behandelingen gecorrigeerd. Het verloop na de behandelingen was ook exact zoals ze voorspelde; eerst erger daarna geheel wegblijven van de pijn.
  Ik denk dat hier de angst van de gevestigde orde voor afwijkende theorien een rol speelt. Mw. Sickesz heeft inderdaad geen last van enige bescheidenheid; en ze zegt wat ze denkt. Ik vermoed dat dat haar parten heeft gespeeld. Triest.

 11. mevrouw sickesz heeft in dit geval mogelijk niet goed gehandeld, maar haar methode heeft mij geholpen na een ongeluk waardoor ik niets meer kon, weer te functioneren terwijl de reguliere geneeskunde mij niets te bieden had. dat een scheefstand van de wervels tot ernstige problemen leidt en dat die gecorrigeerd kan worden, zouden artsen nou toch eindelijk eens moeten inzien.

 12. de positieve reacties doen geen goed aan deze zaak, waarbij bevoegde mensen geoordeeld hebben!
  er zijn ook mensen die genezing vinden door handoplegging, het verbranden van mensenbotjes etc.
  daarom is het goed dat er organisaties zijn, die optreden.

 13. Heb mijn hele leven vreselijke pijnen gehad en ben op advies van een neuroloog uit Bronovo naar Dr. Sickesz gegaan en zij heeft mij fantastisch geholpen, door haar kan ik alles doen! Zij is misschien duur, maar elke cent waard. Ik denk dat zij er ingeluist is door die vereniging! Wat zal ik haar steun missen, zij is de beste van Europa en vele doktoren hebben bij haar geleerd maar niemand is zo goed als zij! Leeftijd maakte bij haar niets uit, ze leerde er nog altijd bij!

 14. Heren medici zijn zeker bang voor
  dr Sickisz,zij heeft vele duizenden mensen genezen,tot volle tevredenheid,ok zij is duur,maar elke euro meer dan waar
  rd,haar methode vergt een paar
  behandelingen,waar een arts of
  fysio veel meer tijd nodig
  heeft,zonder het beoogde resultaat.Hopelijk kan zij nog
  veel behandelingen uitvoeren en
  andere artsen opleiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.