Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alternatieven voor vastbinden en platspuiten

Redacteur Zorg+Welzijn
Nieuwe alternatieven voor vrijheidsbeperkende maatregelen. Kenniscentrum in de ouderenzorg Vilans heeft een nieuwe bundel met meer dan zestig best practices samengesteld
Alternatieven voor vastbinden en platspuiten
Foto: ANP

Meer dan honderd zorgorganisaties hebben de afgelopen vier jaar meegedaan aan verbetering van de zorg voor cliënten die voorheen vrijheidsbeperkende maartregelen kregen. Het resultaat is: “Ruim 60 alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg”.  Deze bundel geeft goede voorbeelden van mogelijkheden om dwang en drang in de ouderenzorg te bannen.

Eind 2011 heeft Vilans al een bundel uitgebracht met alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg. Nu, een jaar later, komt een uitgebreidere versie ervan uit met meer best practices.

Inspireren

Vilans heeft aan zorgorganisaties gevraagd welke alternatieven bij hen uiteindelijk succesvol waren. De nieuwe bundel is bedoeld om andere organisaties te inspireren en te laten zien dat afbouwen van dwang en drang vaker mogelijk is dan men in de zorg denkt.

Alternatieven

Ook nieuw is de uitleg van de vbm (vrijheidsbeperkende maatregel)-score: wat is de functie en hoe kan de score helpen bij het zoeken naar het juiste alternatief. De alternatieven zijn zeer divers; het kunnen simpele dingen zijn die je overal kunt kopen. Het kan gaan over bejegening en tegemoet komen aan de voorkeuren van een cliënt. Soms moeten verschillende producten gecombineerd worden om een goed alternatief te vormen. Van alle alternatieven is een handige beschrijving en een illustratie opgenomen.

 

De vernieuwde alternatievenbundel ‘Ruim 60 alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg‘ van kenniscentrum Vilans is hier te downloaden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.