Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ambtenaren adviseren kabinet nog harder te bezuinigen op ouderenzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een groep ambtenaren uit verschillende departementen brengt advies uit over mogelijkheden om extra te bezuinigen, variërend tussen de 0,6 en 2,7 miljard euro. Minister Helder laat weten 'aanvullende activiteiten' te zullen ontplooien, maar schuift keuzes door naar een volgend kabinet.
Beeld: © Iryna Shek Getty Images iStock
Premium

Het IBO rapport Niets doen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Misschien moet er wat bespaard worden op het aantal ambtenaren en bestuurders dat zich bezig houdt met ouderenzorg. En daarnaast op peperdure nieuwbouw die resulteert uit de zoveelste reorganisatie. Met dat geld kan je al heel veel verzorging en verpleging betalen…

  2. Lees alle reacties
  3. En wéér niets over preventie. Terwijl als je nu begint met een goede media- en voorlichtingscampagne ter bevordering van een goed voedings- en beweegpatroon, je over 10 jaar de vele vruchten daarvan zult plukken. Het is verbijsterend hoe men nog steeds niets doet met dat gegeven.

  4. Wat een verschrikking deze zogenaamde ambtenaren hebben geen idee waar ze mee bezig zijn!!
   De thuissituaties zijn vaak schrijdend en mantelzorger zijn overbelast.
   Clienten komen dan veloverbeen en totaal verward binnen en wij zorgverleners krijgen steeds meer te maken met probleem gedrag en agressie of clienten die eigenlijk in een ggz instelling horen die overvoel zitten.
   Ook de nieuwe regels omtrent het gezond roosteren van de nachtdiensten geen 7 op 7 af meer maar max 5 nachten en om aan je contract uren te komen moet je er maar 2 avond of dag dienst voor doen je lichaam raakt daardoor juist helemaal van ontregeld en dat is nou juist veel ongezonder kortom de overeind vaald aan alle kanten en nul respect laat die ka toor piepeltjes die die zogenaamd mooie wetten maken eens een maandje meelopen in de ouderen zorg dan zien wat voor leed ze veroorzaken!! Die wij dag in dag uit maar weer recht breien met ons zorg hart.

  5. Ambtenaren adviseren tot bezuinigen op ouderenzorg ( in opdracht van Rutte IV ) en huidig VWS adresseert dit advies aan toekomstig kabinet. Dit IBO advies maakt diverse sommetjes en laat zien dat het aantal ouderen groeit. Men neemt aan ( want de toekomst kent men niet ) dat ook de zorgvraag dan toeneemt. VWS ( Rutte IV ) wil dat ouderen thuis blijven en voor zichzelf blijven zorgen ( thema “zelf doen” ). Het mantra van de WRR “van 1 op de 6”, dat nu zorgverlener zou zijn, leidde VWS naar de schets van een rampscenario “1 op de 4” en dat is onhoudbaar ! Dus: voortaan “ zelf doen “ en niet op de overheid leunen. Dus nu reeds verpleeghuiscapaciteit gaan beperken, niet repareren van achterstand in salarissen verzorgenden en verpleegkundigen enz. Dat met vergrijzing ook “gezonde jaren”worden toegevoegd en het CBS geen rekening houdt met flinke groei van bevolking door immigratie en asielvragers ( die in de zorg willen werken ) speelt geen rol in het VVD dominant kabinet. Immers zorgverlenen zijn onkosten en geen baten!
   Er is echter nog een kans: over 1,5 jaar nieuwe verkiezingen, toch?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.