Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amphia zet robotchirurgie in voor darm- en nieraandoeningen

Mark van Dorresteijn
Het Amphia Ziekenhuis in Breda gebruikt sinds 4 april ook robotchirurgie bij de behandeling van darmaandoeningen. Ook maakt het ziekenhuis sinds korte tijd gebruik van de operatierobot bij niersparende operaties.
Amphia zet robotchirurgie in voor darm- en nieraandoeningen

‘De inzet van robotchirurgie past bij onze ambitie als topklinisch opleidingsziekenhuis om innovatief te zijn en continu te werken aan optimalisatie en verbetering van onze patiëntenzorg’, stelt bestuursvoorzitter Olof Suttorp. ‘Met deze uitbreiding krijgt robotchirurgie een gepaste plek in ons zorgaanbod.’

Operatierobot

Door het gebruik van de robot zijn slechts kleine incisies nodig en kan veel preciezer worden geopereerd. Dit betekent minder bloedverlies, minder pijnklachten Verder gaat het herstel over het algemeen sneller en is het ziekenhuisverblijf korter. Inmiddels zijn er in Nederland 16 ziekenhuizen in het bezit van een operatierobot.

Detail en ergonomie

‘De robot bewijst zijn meerwaarde als het om complexe ruimtes in het menselijke lichaam gaat’, legt chirurg George van der Schelling uit. ‘Door het driedimensionale beeld dat gegenereerd wordt, heb je een veel beter overzicht op het operatiegebied en kan gerichter worden geopereerd. Als medisch specialist zit je achter de console en kijk je via een soort vergrootglas in de buikholte. Het feit dat je met de camera dicht op het te opereren gebied zit en dit beeld vervolgens vergoot wordt weergegeven, zorgt voor een veel beter en gedetailleerder zicht. Als operateur heeft de robot ook ergonomische voordelen. Door het werken via de console voorkom je ook dat de arts in een onnatuurlijke houding aan een operatietafel staat’

Koplopers

Breda is niet uniek met het inzetten van de robot binnen de chirurgie, maar hoort hiermee wel tot de koplopers als het om geavanceerde minimaal invasieve chirurgie gaat. Op jaarbasis wil het ziekenhuis zo’n 50 patiënten met endeldarmklachten met de robot opereren.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP/Amphia )

1 REACTIE

  1. Een geweldige ontwikkeling in West-Brabant. Het getuigt van een Visie op Zorg kijkend naar de nieuwe ontwikkelingen en innovatie in de Zorg. Op termijn kan dit ook kostenbesparend zijn en kwaliteitsverhogend werken. Het zou een goede ontwikkeling zijn als Ziekenhuizen op dit gebied meer gaan samenwerken ook kijkend naar de hoge investeringen . Midden & West-Brabant & Zeeland zou een prima samenwerkingsverband kunnen worden. Politiek in de Provincie laat je stem horen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.