Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amstelring in zee met nieuw vastgoedprogramma

Innovatieplatform Energiesprong is een nieuw zorgvastgoedprogramma gestart voor energiezuinig werken. Doel is om met minimaal drie zorginstellingen een traject te doorlopen, van uitvraag tot keuze voor aanbieders van energieneutrale bouw of verbouw. Amstelring is de eerste zorgorganisatie.
Amstelring in zee met nieuw vastgoedprogramma

Innovatieprogramma Energiesprong  werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Amstelring is de eerste zorgorganisatie in Nederland die door het platform gesteund wordt bij het terugdringen van energiekosten in haar locaties. De aanpak zal grootschalig, constructief en met samengebundelde hulp van diverse partijen worden uitgevoerd. Geld dat bespaard wordt met innovatieve energiezuinige maatregelen kan vervolgens aan zorg-gerelateerde zaken worden uitgegeven.

Duurzame maatregelen

De opdracht wordt verder vormgegeven door het bouwconsortium DuraVermeer/Eneco. Deze twee partijen zullen de ambities van Amstelring vertalen naar concrete duurzame maatregelen. Speerpunten in de aanpak zijn: levering van duurzame energie, energiezuinige gebouwen, efficiënt technisch onderhoud, slimme afvalstromen en gedragsmatige aspecten. Met de samenwerking worden op de lange termijn miljoenen bespaard. Over een looptijd van 25 jaar ligt de verwachte besparing tussen de 12 en 24 miljoen euro, afhankelijk van de invulling van scenario’s. Het geld dat wordt bespaard wil Amstelring inzetten ten behoeve van de kwaliteit van zorg. Daarmee wordt deze oplossing een showcase voor de Nederlandse zorgsector.

Woningcorporaties

De gekozen oplossing bestaat uit een maatwerktraject per locatie, waarbij renovatie- en energieoplossingen hand in hand gaan. Hierbij maakt het consortium gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van architectuur bij zorgorganisaties, energie, bouwkunde en installatietechniek. Ook zoekt het consortium voor de gehuurde panden een intensieve samenwerking met de woningcorporaties.

Prestatiecontract

De aanpak is verwerkt in een zogenaamde ESCo, een Energie Service Company. De ESCo garandeert met verschillende maatregelen een (bepaalde) energiebesparing aan de gebouweigenaar en -gebruiker. De besparingsdoelstellingen – en eventuele aanvullende doelstellingen – worden vastgelegd in een prestatiecontract.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.