Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amstelring ontslaat 139 medewerkers

Zorgorganisatie Amstelring met verzorgings- en verpleeghuizen in Amsterdam en regio Amstelland-Meerlanden ontslaat 139 mensen. Krimp in de AWBZ is de reden voor de ontslagaanvraag.
Amstelring ontslaat 139 medewerkers

Amstelring noemt reductie van de formatie onvermijdelijk. Van de achttien woonzorgcentra van Amstelring zullen gedurende een periode van twee jaar, drie Amsterdamse locaties (Sint Jacob, verpleeghuis De Drie Hoven en Willem Dreeshuis) geheel of gedeeltelijk sluiten. De toekomstbestendige woonzorgcentra van Amstelring ondergaan tegelijkertijd een kwaliteitsverbetering. Die is nodig omdat er cliënten zullen verblijven met complexere en zwaardere zorgvragen. Dat feit vereist zorgmedewerkers met een hoog opleidingsniveau (niveau 3 en hoger) die conform de wet BIG meer risicovolle en voorbehouden handelingen mogen verrichten. Van de 139 werknemers voor wie zorgorganisatie Amstelring nu een ontslagvergunning aanvraagt is het merendeel zorgmedewerker van opleidingsniveau 1 en 2.

Hisgen

Eric Hisgen, voorzitter raad van bestuur Amstelring: ‘Wij realiseren ons terdege dat een nieuwe baan vinden geen vanzelfsprekendheid is voor minder hoog opgeleide zorgcollega’s. Dit ondanks de faciliteiten die ons sociaal plan biedt. Daarom proberen we samen met anderen de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Bijvoorbeeld door de krachten te bundelen met collega-zorgaanbieders, gemeenten, vakbonden en zorgverzekeraars. Gelukkig ziet iedereen inmiddels wel dat de hervorming van de langdurige zorg de hele samenleving treft.’

Sociaal plan

Medewerkers behouden na ontslag (vierde kwartaal 2014) nog een half jaar hetzelfde inkomensniveau, door een toelage van Amstelring bovenop de WW. Werknemers krijgen ook outplacementbegeleiding gericht op nieuw werk. Als een werknemer elders een baan vindt met een lager salarisniveau, vult Amstelring dit gedurende een jaar aan. Volgende maand volgt de ontslagaanvraag voor een tweede groep medewerkers, werkzaam in de ondersteunende diensten (facilitair, administratief en ondersteuning). De rechten van medewerkers zijn vastgelegd in het Sociaal Plan Amstelring, dat is ondertekend door CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.