Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Amsterdamse wethouder uit kritiek op pgb-plannen

Mark van Dorresteijn
De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) vindt de ingrepen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS in het persoonsgebonden budget (pgb) veel te ver gaan. Dat liet hij vandaag weten tijdens een raadscommissievergadering.
Amsterdamse wethouder uit kritiek op pgb-plannen

De wethouder licht zijn reactie op de programmabrief Langdurige Zorg van de staatssecretaris in een brief toe. “Een maatregel waar ik ronduit tegen ben, is afschaffen van pgb’s voor zorg thuis. Alleen mensen die in een verpleeg- of verzorgingstehuis wonen, krijgen in de toekomst nog een pgb als alternatief voor zorg in natura. Veel mensen die dankzij het pgb volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij en die de zorg zoals zij het willen en op het door hen gewenste moment ontvangen, zien de toekomst nu onzeker tegemoet.”

Besparing

Veldhuijzen van Zanten wil met een besparing van 900 miljoen euro de kosten van de pgb’s in 2015 niet boven de 2,9 miljard laten uitkomen. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. ik ben afhankelijk van zorg op wilekurige momenten van wege mijn ziekte dit is en zorg die nem mij niet kan met zorg in nature dar voor huur ik mijn vriendin in en betaal ik haar van de PGB dit is niet meer nogelijk want zij moet gaan werken zorg inhuren is te duur
  helaas horen wij wel wat van de grote gementens maar van de andere gemenstens hoor of zie je niets niemat weet dus hoe zij er over denken om de veel duurdere thuiszorg in te schakelen

 2. Lees alle reacties
 3. van Zanten is mi een bekwaam genoeg, om in te schatten of de te bekostigen zorg verantwoord is
  Ga zo door zou ik zeggen!
  Heb als zorgverlener ook vaak mijn kop gestoten, door hiernaar(evidence based,doelmatig en efficiënt)te verwijzen!
  De zorg lijkt wel een snoeppot waaruit naar willekeur uit gegraaid kan worden!
  Zie het geval van die psychiaters onlangs!

 4. Volgens mij wordt de VVD wethouder verkeerd geciteerd.
  Wanneer je in een voorziening woont krijg je zorg in natura.
  Het plan is dat er alleen een PGB wordt toegekend wanneer de persoon in kwestie een verblijfsindicatie heeft. Daarom blijven er volgens de plannen maar ca. 13.000 personen over die PGB behouden.
  Voor hen die deze indicatie niet hebben maar wel kunnen claimen lijkt het me slim deze verblijfsindicatie direct aan te vragen.
  Waarom horen we niets meer over de miljoenenfraude. Mag toch aannemen dat er alles aan gedaan wordt om dit geld terug te vorderen.

 5. Mijn moeder is ook tegen maar wat doet dat ertoe? Dit is gewoon een wethouder die nu alvast weigert veranwtoordelijkheid te nemen voor goede en bereikbare zorg voor de Amsterdammers. Wat zijn die VVD-ers toch gemakzuchtige en weinig betrokken bestuurders.

 6. Wat dacht u van al die kinderen met bijvoorbeeld Autisme die geen behandeling nodig hebben maar wel begeleiding via het PGB om ze te kunnen laten deelnemen aan activiteiten in groepsverband. Er zijn ook genoeg professionele organisaties, zoals CareHouse, die ontwikkelingsgerichte zorg op maat leveren voor honderden gezinnen.
  Aanscherpen van criteria, oke, budgetverantwoordelijking oke,geld niet op eigen rekening oke maar laat mensen zelf kiezen welke zorg ze willen inkopen en waar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.