Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ANBO sluit zich aan bij WeHelpen

Mark van Dorresteijn
Ouderenorganisatie ANBO heeft zich aangesloten bij het online platform WeHelpen, een online marktplaats waar hulpvragers en vrijwilligers elkaar vinden.
ANBO sluit zich aan bij WeHelpen

Coen van de Steeg, initiatiefnemer van WeHelpen, kwam op het idee voor WeHelpen tijdens zijn revalidatie na een aanrijding. Hij moest revalideren en wilde tegelijkertijd iets doen voor de maatschappij. ‘Wandelen in het bos was bijvoorbeeld goed voor me. Ik hou van honden. Dan zou ik toch de hond van iemand die met een gebroken heup thuis zat, mee kunnen nemen naar het bos?’, oppert Van de Steeg. Vanuit deze gedachte is WeHelpen ontstaan. ‘Het is een plaats om aan te geven dat je iets wilt doen of hulp nodig hebt. We zien zoveel goede voorbeelden. Een vrouw is volledig verhuisd door 25 vrijwilligers na haar hulpvraag. Een andere vrouw vond een vrijwilligster die eenmaal per week met haar wilde schilderen. De techniek maakt het mogelijk dat we elkaar helpen. Dat is geen noodzaak, maar vanzelfsprekend.’ Inmiddels zijn ruim 10.000 mensen lid van het platform.

Helpen wordt belangrijker

Elkaar helpen wordt volgens de ANBO steeds belangrijker. ANBO-directeur Liane den Haan: ‘Hulp van mensen in de buurt waar het kan, en hulp van een professional waar het moet. Dat is de toekomst van zorg en ondersteuning. En de “buurt” wordt steeds groter als mensen elkaar gemakkelijker vinden. Door onze krachten te bundelen met WeHelpen ondersteunen we mensen, jong en oud, om een netwerk op te bouwen en actief mee te doen om het leven van anderen een beetje mooier te maken. Daarnaast kunnen onze leden natuurlijk altijd terecht voor professionele raad en daad. Een participatiesamenleving is een mooi ideaal, maar veel mensen vinden het spannend dat de overheid zich terugtrekt. Het komend jaar verbeteren we ons dienstenpakket steeds verder, zodat we de uiteenlopende vragen van leden digitaal, via telefonisch advies en zelfs via huisbezoek kunnen beantwoorden.’

Vanzelfsprekendheid

‘Gezamenlijk het heft in eigen hand nemen is wat wij actief ondersteunen. Daar hoort bij dat mensen elkaar weer meer gaan helpen; het nabuurschap van nu. Voor vrijwilligers, mantelzorgers en de inwoners van Nederland, waarbij de laatste groep gestimuleerd wordt zijn steentje bij te dragen. Dat is voor ons een beweging die vanzelfsprekend is’, zo zegt Gertjan van Rossum, algemeen directeur van WeHelpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.