Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

André Rouvoet wil dat verzekeraars ouderenzorg doen

De zorgverzekeraars willen de ouderenzorg zelf ter hand nemen en niet dat die wordt overgeheveld van de AWBZ naar de gemeenten. Dat zegt André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in een interview in Trouw vandaag. Volgens hem kunnen de verzekeraars de ouderenzorg beter, efficiënter en goedkoper uitvoeren dan de gemeenten.
André Rouvoet wil dat verzekeraars ouderenzorg doen

Het tekort voor de AWBZ bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Veel politieke partijen pleiten er nu voor om de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ naar de gemeenten te verschuiven.

Verzekerd recht

‘Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp – en straks ook de begeleiding – overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg. Dat moet een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt’, aldus Rouvoet. (ANP)

Lees meer:

Weblog: Sociaal Oud

Politiek laat recht op ouderenzorg vallen

Schippers: vooral ingrijpen in ouderenzorg

12 REACTIES

  1. Het verbaast me dat als het over de zorg gaat het kosten zijn, een weg aanleggen, zijn geen kosten, onderwijs zijn geen kosten enz,
    Maar over de economische opbrengst van de zorg, de zorg als onderdeel van de ECONOMIE daar hoor je geen politicus over,de zorg levert veel op in onze economie, 1 euro wordt 1,30 bijna een derde meer, wonen, werken, consumeren ,vervoer, al die mensen die in de zorg werken, zelf meebetalen aan de zorg en die ook weleens nodig hebben,
    waar zijn politici hier bang voor,
    heel vreemd

  2. Lees alle reacties
  3. Vraag: Als ik een Euro belasting of AWBZ-premie betaal om de billen van mijn vader in een verpleeghuis te laten wassen, hoeveel komt daarvan dan terecht bij het ‘wassen van de billen van mijn vader’? Ik schat dat het gaat om zo’n 5 tot 10 cent? De rest, zo’n 90 cent blijft hangen in de organisatie van dat billen wassen. De overhead van de AWBZ. Ik geloof dat Jan C. een mooi rijtje heeft genoemd. Ik miste alleen nog de beleidsambtenaren. Weet iemand iets van deze geldstromen en kunnen Zorgverzekeraars dat efficiënter? Ben benieuwd.

  4. De zorgverzekeraars? Ik verzeker mijn auto tegen schade dat ik niet zelf kan dragen. Zo ook voor de zorgverzekering. Ik heb er geen behoefte aan dat mijn autoverzekeraar mij gaat vertellen welke garage ik moet nemen. Daar heb ik de consumentenbond voor. Zo ook voor de zorg.
    Welke waarde voegt de zorgverzekeraar toe, behalve dat meer dan 20% van onze premie aan de strijkstok blijft hangen?
    Wat hebben de zorgverzekeraars concreet de afgelopen 10 jaar voor elkaar gekregen om de zorgfinancien in de klauw te houden? Nu 15% BBP en stijgend? Nul-komma-nada.
    Laat eerst maar eens zien welke waarde je echt kunt toevoegen voor je iets erbij pakt. Nu alleen maar meedeinen met de markt en je marge pakken zit werkelijk niemand op te wachten.
    Sterker nog, ik begin steeds meer met politici mee te voelen die roepen dat het experiment mislukt is en jullie weer afgeschaft moeten worden.
    Jongens, het kan op. Dat wordt steeds duidelijker. We praten hier over gemeenschapsgeld. Als je de Care wilt, laat concreet zien dat je ongelofelijk veel waarde kunt toevoegen. Er kan 20 miljard af in de zorg tegen betere kwaliteit. Praktijkbewijzen voldoende. Regel dat eerst maar eens.

  5. Ik ben met T eens dat het alleen financieren niet de moeilijkste kunstje in de zorg is. Wat Rouvoet niet vertelt is hoe de zorgverzekeraars denken de kosten beter te kunnen beheersen. Krijgen wij dezelfde mores als bij de huidige ziekenkostenverzekeraars dat zij bepalen wat voor (vervangend) medicijn je mag gebruiken. In dit geval kan ik mij indenken dat de kans bestaat dat zorghulp door minder gekwalificeerde hulp moet worden uitgevoerd om de kosten te besparen… Hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd? Meer zorg , hogere kosten en minder inkomsten uit de AWBZ zijn het gevolg van de vergrijzing…Je zult de zorg efficiënter en op een slimmere manier moeten inzetten om de kosten te drukken. Alleen de financiering aan de zorgverzekeraars overlaten zal niet veel soelaas bieden.

  6. Klink wil inmiddels voor zijn eigen firma iets anders; Rouvoet wil inmiddels voor zijn eigen zorgverzekeraars iets anders; je mag wensen dat Schippers geen eigen thuiszorg opzet.
    Laat ik dit zeggen het systeem van verpleeg- en zorginstellingen – voor wie daar echt thuishoren – en de rest via PGB thuis (heerlijk) is nog niet zo slecht. Alleen beide trajecten moeten HEEL HEEL GOED doorgelicht worden want daar zit heel veel wat er niet thuishoort en wat je geheid ook bij Klink, Rouvoet en eventueel Schippers krijgt. Teveel en te duur management, fraude, nauwelijks efficiency (is nog miljarden op te verdienen) en heel heel veel instanties die willen pikken uit de grote ruif die zorggeld heet; via adviesbureaus, bemiddelingsbureaus, helemaal nietszeggende opleidingscursussen, ervaringsadviezen, psychologische en psychiatrische adviezen; teveel om op te noemen.

  7. Even voor de helderheid:
    1. Van de opgebrachte AWBZ premie gaat slechts 70% naar de zorg en de rest gaat naar algemene middelen en is dus een extra belasting voor werkenden;
    2. Niet verzekeraars en niet gemeenten voeren de ouderenzorg uit Andre. dat doen de zorgaanbieders. jullie financieren alleen maar en betalen is niet het moeilijkste kunstje in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.