Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Angstbeeld decentralisatie is overtrokken’

Mark van Dorresteijn
Sinds de transitie zijn er geen acute problemen, stelt Han Noten. Hij is voorzitter van de onafhankelijke transitiecommissie en noemt het angstbeeld rond de decentralisatie overtrokken. Noten doet de uitspraak in het Financieele Dagblad.
'Er zullen gegarandeerd nog dingen spaak lopen in zo'n complex verandertraject'
'Er zullen gegarandeerd nog dingen spaak lopen in zo'n complex verandertraject'

Volgens Noten zijn de Nederlandse gemeenten goed toegerust om de nieuwe taken op te pakken. ‘Het is een misvatting om te denken dat dit een big bang-operatie is, en dat alles ineens anders is geworden’, zegt Noten in het FD. Noten is overigens zelf burgemeester van Dalfsen, een gemeente met circa 27.000 inwoner.

NPCF

Noten krijgt bijval van Wilna Wind, voorzitter patiëntenfederatie NPCF. De federatie heeft sinds de ingangsdatum enkele tientallen telefoontjes gehad over de decentralisatie, voornamelijk over administratieve onduidelijkheden.

Uitvechten op lokaal niveau

Het is eigenlijk nog te vroeg om  nu al een oordeel over de decentralisatie te geven, erkent Noten. ‘Er zullen gegarandeerd nog dingen spaak lopen in zo’n complex verandertraject. Wij stappen een hele nieuwe wereld in. Er zullen grote verschillen ontstaan tussen gemeentes, en dat is Nederland niet gewend. Maar de landelijke politiek moet de verleiding weerstaan om in te grijpen. Dit hoort vanaf nu uitgevochten te worden op lokaal niveau, in de gemeenteraadsverkiezingen.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

13 REACTIES

 1. Vooral het bijna tegelijkertijd afschaffen van de verzorgingshuiszorg en de split tussen begeleiding en verzorging wordt desastreus. Wie is verantwoordelijk voor de onplanbare zorg? De ziekenhuizen in onze regio liggen al overvol met verkeerde bed problematiek. En wie is de dupe???

 2. Lees alle reacties
 3. Goede man op de verkeerde plaats.
  Misschien een goede burgemeester?
  Maar in diverse functies ( Actiz en Espria) aangetoond de zorgmanagers van het grote geld de hand boven het hoofd te houden.
  Volgens eigen zeggen: ijdel.
  Voorbarige uitspraken als voorzitter van deze commissie want er zijn nu al te veel ongevallen als gevolg van het coalitiebeleid.
  Tienduizenden ontslagen en (tien) duizenden zorgbehoeftigen weten niet waar ze aan toe zijn.
  Onafhankelijk? Laat me niet lachen. Behoort tot de PvdA regenten.

 4. Het is misschien mooi dat het in de eerste weken van het jaar goed lijkt te gaan, maar ik vind het nogal voorbarig om te zeggen dat de angst overtrokken is . Ik ben heel erg benieuwd of al die mensen die in gemeentes wonen waar huishoudelijke verzorging 1 is afgeschaft er over een een paar maanden ook zo over denken . woon je in een gemeente met goed overgangsrecht , dan kan het zijn dat er geen acute problemen optreden . Woon je echter een verkeerde gemeente , dan snap ik heel goed dat mensen bang zijn . Nu al zeggen dat het allemaal wel mee valt is dus veel te vroeg . Uiteindelijk is in 2016 pas een oordeel te geven over hoe de decentralisaties zijn gelopen. Mensen in slaap sussen in tijden van overgangsrecht is een handige debattruc genaamd framing.

 5. Dit is een voorbarige uitspraak gezien zijn voorzitterschap van de Transitiecommissie Sociaal Domein. De opdracht van deze commissie is:
  ’te onderzoeken of en welke effecten of cumulatie van effecten en risico’s bij gemeenten zich voordoen bij de uitvoering van de taken voortvloeiend uit de decentralisaties in het sociaal domein.’
  Enige distantie en terughoudendheid in de uitspraken nu lijkt mij meer voor de hand liggen.

 6. Han Noten heeft zeker geen vrienden en kennissen die in de praktijk te maken krijgen met de transitie……12 januari en bij ons thuis is de zorg verlening nog niet geregeld…dat zie je niet aan de buitenkant want er is geen zorg verleningsrelatie dus niemand, behalve de cliënt en de naaste omgeving ziet iets mis gaan…..maar er is onaanvaardbaar toegenomen psychisch leed

 7. Niks overtrokken:
  * De gemeenten zitten met een miljardengat. Zie http://www.skipr.nl/actueel/id21044-miljardengat-zet-zorgtaak-gemeente-onder-druk.html.
  * In een aantal gemeenten heeft 75% van de zorgbehoevende ouderen nog geen ‘keukentafelgesprek’ gehad.
  * Administratief is het een chaos. Zie https://www.zorgvisie.nl/ICT/Verdieping/2014/12/Nieuwe-zorgwetten-creeren-administratief-monster-1661454W/.
  * Door de extramuralisatie, onderdeel van de nieuwe WLZ, ontstaan ernstige risico’s voor de ouderen die gedwongen thuis moeten blijven wonen. Zie https://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2014/10/Ernstige-risicos-door-langer-thuis-wonen-1628406W/.
  * Door het tempo van de extramuralisatie zullen grote huisvestingsproblemen ontstaan. Zie http://www.skipr.nl/actueel/id17189-vastgoedmalaise-bedreigt-hervorming-zorg.html.
  * De grenzen van de mantelzorg zijn al bereikt. Zie http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/08/22/de-grenzen-aan-de-informele-zorg/ en http://www.sozio.nl/dreigend-tekort-aan-mantelzorgers-voor-thuiswonende-ouderen/1025060.
  Overtrokken???

 8. Ja joh het valt allemaal wel mee, dat cliënten nog totaal nergens iets van gehoord hebben,. hun gemeente bellen en van het kastje naar de muur gestuurd worden, gemeenten niet kunnen zeggen hoe hoog het PGB zal zijn en al helemaal niet eens weten dat ze officieel een beschikking dienen te sturen aan cliënten, dat het onduidelijk is of er nog sprake kan zijn van bestedingsvrijheid, waardoor een jongen van 17 nu thuiszit en niet naar gespecialiseerde dagopvang kan, terwijl er wél plek is, maar niemand weet hoe het gefinancieerd moet gaan worden, dat de SVB zorgcontracten niet verwerkt (hoewel reeds lang geleden opgestuurd) niet meer reageert op mails en telefonisch nagenoeg onbereikbaar is en on top of that NIET kan garanderen dat zorgverleners uitbetaald gaan worden eind januari…. is allemaal een fabeltje??? Helaas, het is KEIHARDE REALITEIT waar o.a. ik zowel als (ouder van) zorgvrager als zorgbieder tegenaan loop. En volgens mij is dit nog maar een héél klein topje van de ijsberg!!

 9. Han Noten en Wilna Wind rechtvaardigen -als echte regenten- ten onrechte rechtsongelijkheid voor burgers, chronisch zieken en invaliden, wiens belangen zij gezien hun functie dienen te behartigen. Zij schenden hiermee een fundamenteel principe van de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zij verliezen hiermee al hun geloofwaardigheid en integriteit. Er rest hen slechts 1 weg: OPSTAPPEN!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.