Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Anna van Poucke: ‘Politiek moet zich beter laten informeren’

De transitie van de zorgsector zou enorm geholpen zijn als de politiek beter is geïnformeerd over nut en noodzaak van de verandering’, zegt Anna van Poucke, wereldwijd hoofd van de zorgdivisie van adviesbureau KPMG. ‘Gevoel van urgentie is belangrijk. Want de crisis komt niet op ons af, maar we zitten er al in.’

Van Poucke sprak laatst een ziekenhuisbestuurder

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. beste Anna van Poucke,
      Op zich is het mooi dat de accountants en de economen van KPMG “mee”denken over de zorgMaar wanneer staat er nu eens een dokter op die vertelt hoe het echt werkt aan de basis in de praktijk, ipv manager spreadsheet zorg als zaligmakend te propageren. Economen ,die van alles de prijs maar van weinig de waarde kennen en die niets beter weten te verzinnen dan concentratie van de zorg. het feit dat u naar 7 ziekenhuizen kan rijden en dat als overdreven luxe ervaart , zegt vooral iets over uw mobiliteit.Meer dan 75% van de zorgbehoefte betreft tweede lijnszorg. Snel en goedkoop te regelen en dus vooral niet in peperdure zorgkastelen waar vaak meer dan 20% van de omzet in de zakken van zorgmanagers verdwijnt. ICT is vooral een middel en geen doel. De diagnostiek is voorals nog maar deels te vervangen door Artificial Intelligence en E-health is geen panacé voor de huidige problemen in de ouderenzorg. Dit soort tenenkrommende kletskoek van op geld georiënteerde zorg deskundigen krijg ik steeds vaker onder ogen. Wat niemand schijnt te beseffen is dat halve geneeskunde leidt tot hele problemen. Het feit dat ziekenhuizen vol liggen met patiënten die daar niet thuis horen heeft vooral te maken met de kaalslag onder de verpleeg- en verzorgingshuizen. Mensen kunnen niet naar huis omdat de thuiszorg en de mantelzorg ontbreekt.
      Omdat we net zo lang aanmodderen tot het niet meer gaat en we niet in staat blijken daarvoor een oplossing te bieden loopt de gezondheid zorg vast. Dat los je voorlopig niet op met e- health.
      Wat moet je dan wel doen ? ik herhaal mijn eerdere pleidooi…
      Start een pilot met een netwerkziekenhuis zoals dat in meerdere Europese landen al functioneert. Een ziekenhuis tussen de eerstelijns huisartsen zorg en de top klinische zorg in. Gericht op de eenvoudige veel voorkomende zorg vraag. goedkoper, slagvaardiger, met korte lijnen naar de Huisartsen, de GGZ, de GGD, de VTT en de thuiszorg. In zo’n netwerkziekenhuis zit een grote revalidatie afdeling, ouderenzorg, een 24/7 huisartsen spoedpost en een geplande zorg poot ( poliklinisch , dagbehandeling en short stay) , een groot transferium en voor huisartsen de mogelijkheid een patient ter analyse kortdurend op te nemen.zo’n pilot verdient het om te starten en Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag zou daarvoor uitermate geschikt zijn
      Niet de armoede verdelen maar de rijkdom benutten.Naar mijn stellige mening worden mensen vooral kwetsbaar gemaakt ,door ze de zorg waardoor ze weerbaar blijven , te onthouden.
      met vriendelijke groet,
      jan Sluimers med spec N.P

      ,
      .

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.