Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antonius Ziekenhuis bouwt voor 335 miljoen

Redactie Zorgvisie
De Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) gaan de nieuwbouw van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn financieren. Ze lenen 285 miljoen euro. Het ziekenhuis betaalt 50 miljoen uit eigen zak.

De Rabo, huisbankier van Antonius, lijkt de enige bank te zijn die nog grote bouwprojecten in de zorg financiert. Eerder sloot de bank overeenkomsten met de Isala Klinieken in Zwolle (450 miljoen) en het Maasziekenhuis in Boxmeer (60 miljoen). Antonius was ook in gesprek met ABN Amro en ING. ABN AMRO trok zich echter terug, omdat de langetermijnrente een te groot obstakel vormde, aldus bestuursvoorzitter Maarten Rook van Antonius. Met Rabo en BNG heeft Antonius de rente voor 18 jaar vast kunnen zetten op 6 procent.

Staatsgarantie bouw ziekenhuizen

Mogelijk dat de rente nog lager wordt als Antonius overheidsgarantie krijgt. De banken doen een beroep op de zogeheten GO-regeling (Garantie Ondernemingsfinanciering) van het ministerie van Economische Zaken. Daarmee kunnen ziekenhuizen een staatsgarantie krijgen voor maximaal 25 miljoen euro. Over dat deel van de lening zou de rente omlaag gaan. Ook lopen er nog gesprekken met het Waarborgfonds over borging van de rest van de lening.

Fiks eigen vermogen

Het Antonius ziekenhuis draagt zelf 50 miljoen euro bij aan de bouw. Met 19,7 procent eigen vermogen is het ziekenhuis een van de rijkste van Nederland. “We hebben de afgelopen jaren aardig gespaard”, verklaart Rook.

Financiering inclusief verbouwing en inventaris

De financiering is ook bedoeld voor de verbouwing van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, waarvoor al 40 miljoen is uitgegeven. Ook de medische apparatuur en de inventaris is bij de lening inbegrepen. Rook: “Voor ons ziekenhuis kan dat oplopen tot 40 miljoen euro. Dat geld moet je wel hebben als je gaat inrichten. Dat waren ze bij Orbis vergeten te regelen.”

Bouw start in maart 2010

Rook hoopt dat volgend jaar maart de schoppen in de grond gaan. Het ziekenhuis hoopt de openbare aanbesteding voor Kerst af te ronden. Tien aannemers, waarvan een uit België, gaan aan de hand van het bestek een offerte uitbrengen. Op 16 november worden de enveloppen openbaar geopend en gaat Rook met de laagst bieder in onderhandeling. “Soms blijkt dat de goedkoopste dan toch niet de goedkoopste is, omdat de aannemer via meerwerk veel kosten hoopt terug te verdienen. Daar moet je goed op letten.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Staatsgarantie voor bouwende ziekenhuizen

Bouwstop komt niet door kredietcrisis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.