Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook Antonius Zorggroep om de tafel met curatoren IJsselmeerziekenhuizen

Redacteur Zorgvisie
Curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen voeren deze week gesprekken met het Antonius Ziekenhuis in Sneek. De Antonius Zorggroep wil de medisch specialistische zorg van de IJsselmeerziekenhuizen in Urk en de Noordoostpolder garanderen.
antonius zorggroep mc groep zuiderzee
Antonius Zorggroep locatie Emmeloord. Foto: Ginopress BV

Deze week lieten curatoren weten alleen nog verder te praten met het St Jansdal in Harderwijk voor een doorstart van de ziekenhuizen. Minister Bruins meldt in een Kamerbrief dat er tevens wordt gesproken met andere partijen die mogelijk deels kunnen bijdragen aan de continuïteit van zorg in de regio. Vermoedelijk betreft de doorstart met het St Jansdal alleen de vestiging in Lelystad en Dronten.

In gesprek met de curatoren

‘Wij hebben begrepen dat het St Jansdal zich gaat richten op de zorg in de Flevopolder. Wij richten ons juist op de zorg in de Noordoostpolder en Urk. Daarover zijn wij momenteel in gesprek met de curator’, vertelt woordvoerder Jannet Jouwsma. De Antonius Zorggroep wil de medisch specialistische zorg in de Noordoostpolder en Urk overnemen. Tevens wil het ziekenhuis acute zorg bieden. ‘Een volledige ingerichte spoedeisende hulp zou wat ons betreft niet komen. Wij willen samen met andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, ambulancezorg en verpleeghuizen in de regio, de spoedzorg op een nieuwe manier organiseren’, vertelt Jouwsma. De woordvoerder hoopt dat de uitkomsten van de onderhandelingen met de curatoren zo snel mogelijk helder zijn. ‘We zijn volop in gesprek met de curatoren en tevens het ministerie van VWS. Daarna moeten we nog met de zorgverzekeraars in gesprek’, meldt Jouwsma.

Overdracht van patiënten

De overdracht van patiënten van de MC Groep naar het Antonius Ziekenhuis is volgens Jouwsma goed op gang gekomen. ‘Wij hebben natuurlijk al een vestiging in Emmeloord en Sneek, en daar kunnen patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen gewoon naar toe komen. We hebben een grote flexibele schil van medewerkers die we inzetten, en we zetten hen volop in. Tevens staan er nog vacatures open, en wellicht is er nog ruimte voor werknemers van de MC groep.’ In het geval van overdracht van een patiënt van de MC Groep naar het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord en Sneek worden de volgende stappen gezet:

  1. Behandelend arts IJsselmeerziekenhuis zoekt contact met onze arts
  2. Patiënt wordt geïnformeerd door behandelaar IJsselmeerziekenhuis
  3. Antonius belt de patiënt en vraagt toestemming om de medische gegevens op te vragen
  4. Na akkoord van de patiënt worden de gegevens per beveiligde mail verstuurd naar Antonius.

Een concreet voorbeeld is een aantal oncologie patiënten. ‘Deze patiënten komen voor hun chemobehandeling nu onder behandeling van een oncoloog van het Antonius Ziekenhuis. De behandeling is een dagbehandeling, waarvoor men in het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord terecht kan. De oncoloog heeft voor het eerste gesprek met deze patiënten extra tijd ingeruimd, zodat er rustig de tijd is om de overdracht goed en rustig te laten verlopen en de patiënt ruim de tijd krijgt om zijn of haar verhaal te doen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.