Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aon en NPCF bezorgd over fusie Achmea en Agis

Financieel dienstverlener Aon is bezorgd over de beoogde fusie van Achmea en Agis. De organisatie denkt dat de ziektekostenpremies jaarlijks met dubbele cijfers zullen stijgen. Ook de Nederlandse Patiënten/Consumentenfederatie (NPCF) en de vakbonden spreken hun bezorgdheid uit.

Zorgverzekeraar Achmea en branchegenoot Agis Zorgverzekeringen maakten donderdag bekend de krachten te bundelen. Hierdoor ontstaat de grootste zorgverzekeraar van Nederland, met 4,7 miljoen verzekerden. De twee bedrijven willen de fusie voor het eind van dit jaar afronden.

Verwachte premieverhoging

Aon verwacht een premieverhoging omdat steeds meer aanbieders van zorgverzekeringen fuseren. Vorig jaar gingen VGZ en Univé al samen. “Van de beoogde marktwerking komt weinig terecht als er nog maar enkele zeer grote spelers in de markt overblijven”, aldus AON. De fusie heeft volgens Agis en Achmea geen gevolgen voor de premies op korte termijn.

Reactie NPCF

De NPCF reageert “verrast” over het samengaan van de twee zorgverzekeraars. “De combinatie is bijzonder, in de zin dat de twee erg van elkaar verschillen”, zei een woordvoerder van de NPCF.

Gevolgen voor werknemers

De vakbonden vrezen dat de consolidatieslag bij de ziektekostenverzekeraars steeds grotere gevolgen heeft voor de werknemers. “We hebben bij de invoering van het nieuwe zorgstelstel aangegeven dat dit veel banen kan gaan kosten. Sinds de invoering zijn er door fusies al meer dan 5000 banen komen te vervallen in de sector”, aldus bestuurder Gerwin van der Lei van vakbond De Unie.

Werkgelegenheid

Agis, dat 1,2 miljoen verzekerden heeft, wordt een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen Achmea. Zowel het merk als de organisatie blijft bestaan. “Het onderbrengen van Agis in de Achmea Groep heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid”, zei een woordvoerder van Agis. Bij Agis werken 1500 mensen, bij Achmea 3200.

Aandelen

Voor de activiteiten van Agis betaalt Eureko, het moederbedrijf van Achmea, circa 400 miljoen euro in aandelen aan de Vereniging Achmea, die vervolgens samengaat met de Vereniging Agis. Dat bedrag kan nog veranderen, omdat de waarde van Agis opnieuw wordt bekeken als de transactie wordt afgerond.

Zorgstelsel

Het nieuwe zorgverzekeringstelsel leidde vorig jaar al tot de fusie van VGZ en Univé. Deze huidige nummer twee op de zorgverzekeringsmarkt heeft circa 4,2 miljoen verzekerden. Een voorgenomen fusie van Agis met Delta LLoyd en Menzis ketste vorig jaar af door verzet van de leden van Menzis. Agis gaf destijds aan dat het samengaan met de twee andere bedrijven vooral was ingegeven door het nieuwe zorgstelsel, waardoor Agis klanten kwijtraakte. (ANP)

Lees ook:

Agis stapt naar NMa

Achmea verliest 15 miljoen per maand

Achmea wil eigen ziekenhuizen

Websites:

Aon

NPCF

Achmea

Agis

VGZ

Univé

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.