Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekers luiden noodklok

Vier op de tien apothekers verwacht binnen korte tijd ernstige financiële problemen te krijgen. Faillissementen worden daarbij niet uitgesloten. De belangenorganisatie van apothekers, KNMP, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De KNMP zegt zeer serieuze signalen te ontvangen dat bepaalde geneesmiddelen na 1 juni niet meer leverbaar zullen zijn. Het zou gaan om veelgebruikte cholesterolverlagers en antidepressiva. Prijzen van merkloze geneesmiddelen zijn soms gedaald met 80 tot 94 procent. De KNMP verwacht dat de marges zo smal worden dat de leveranciers de medicijnen niet eens meer naar de apotheken kunnen vervoeren. “De patiënt gaat daar dus ook last van krijgen”, voorspelt een woordvoerder.

Zorggeld

Per 1 juni verandert het financieringssysteem voor medicijnen. Apothekers hadden tot nu toe de mogelijkheid om op grote schaal kortingen te bedingen bij de aankoop van medicijnen. Dat systeem vervalt nu bij een groot aantal veelgebruikte geneesmiddelen. Zorgverzekeraars mogen van het ministerie van Volksgezondheid alleen nog de aankoop van de goedkoopste merken van bepaalde geneesmiddelen vergoeden.

Lees ook:

Rechter beperkt preferentiebeleid verzekeraars

Patstelling in medicijnendiscussie

Nieuwe financiering dure medicijnen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.