Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Apothekers tegen 9 euro per recept

Redacteur KinderopvangTotaal
Apothekerskoepel KNMP wil dat de Tweede Kamer afziet van de eigen bijdrage per recept uit het bezuinigingspakket. Volgens de apothekers werpt deze maatregel een drempel op voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en ouderen.
Apothekers tegen 9 euro per recept

Dat schrijft voorzitter Jan Smits van de KNMP in een brief aan het kabinet en de Fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Smits verwacht dat een demissionair kabinet nieuwe bezuinigingen aan zal kondigen voor 2013. Vooral chronisch zieken en ouderen maken veelvuldig gebruik van de farmaceutische zorg. Juist deze groep wordt financieel gedupeerd als de 9 euro per recept- maatregel wordt ingevoerd. De 9 euro komt bovenop de andere kosten en staat haaks op de solidariteitsgedachte in de zorg, aldus KNMP.

Doelmatiger voorschrijven

Volgens de KNMP zijn er alternatieven om te bezuinigen. De apothekerskoepel stelt dat de huidige kostenoverschrijdingen niet in de farmaceutische zorg zitten. De alternatieven moeten volgens de koepel worden gezocht in “doelmatiger voorschrijven en gebruiken van medicijnen”. De KNMP wil graag overleggen hierover met de Kamer en het kabinet. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

lees meer

Medicijngebruik patiënt onvoldoende bekend bij arts en apoth…

Apothekers ontwikkelen uniform medicatieoverzicht

Marktwerking apothekers leidt tot duurdere medicijnen

11 REACTIES

  1. Ook ik ben een pechvogel. Door ziekte slik ik 10 verschillende soorten medicijnen en die maken het mogelijk dat ik toch full-time mijn eigen inkomen verdien. In februari was ik al mijn eigen bijdrage kwijt van 220 euro en betaal 130 euro premie per maand. Om dit te kunnen betalen moet ik eigenlijk nog een baantje nemen. Je kiest niet om ziek te zijn en het gaat niet over smeerseltjes. Voor ouderen die sneller ziek zijn met een AOW is het kiezen of je de medicijnen of een warme maaltijd kiest, dat is toch onchristelijk wat o.a. het CDA voorstelde. Goed dat het niet door gaat.

  2. Lees alle reacties
  3. ik ben een pechvogel en slik 4 soorten medicatie. Het is mijn pech dus wanneer ik moet bijbetalen dan is dit zo ik ben blij dat ik niet alles zelf hoef te betalen zoals in veel landen om ons heen. Ik moet wel keuzes maken binnen mijn bestedingspatroon wanneer dit doorgaat en dat is ook pech.

  4. slik gewoon geen medicijen en je komt dan in het ziekenhuis terecht met gratis pillen incl een hoge rekening voor de zorgkosten.
    waarom de top hypotheken niet maximaliseren tot 350000.
    wegenbelasting ook voor gasten in nederland,
    en er zijn vast meer mogelijkheden. maar chronisch zieken is erg handig, te ziek op te gaan gooien met stenen blokkeren van wegen en andere dure actries

  5. Aanvulling
    Er moest toch marktwerking komen in de zorg komen! Iedere ondernemer die producten (door)verkoopt, behaalt zijn winst uit de marge tussen productie resp. inkoop en de verkoop. Dat zou in een marktgestuurde zorgonderneming ook voldoende moeten zijn.

  6. Welke Burocraat bedenkt zo n maatregel ? Zelf gebruik ik ook medicatie , maar deze heb ik nodig . Dat geldt voor een ieder , die medicatie gebruikt.Je gebruikt liever geen medicatie. Als je de kosten wil beperken in de Zorg , moet je als eerste de Burocratie in de Zorg aanpakken. Daar kun je Miljarden mee winnen. Kijk eens naar de enorme overhead bij de Zorgverzekeraars ; de Instellingen ; bij VWS ; etc. De Politiek is , die de Burocratie in stand houdt.Maak als eerste een twee Partijen-stelsel in NL. Goed voorbeeld ; de Ver.Staten !Een Debat waard.

  7. Als deze maatregel doorgaat is de ellende voor chronisch ziekenmet een laag/gemiddels inkomen niet te overzien. Dit zal dus gaan leiden tot stopppen met noodzakelijke medicijnen, en dit gaat leiden tot stijging van de zorgkosten. De apotheker ontvangt nog steeds ruim €7 per receptregel. Let wel boven op de normale ondernemerswinst. Om verspilling van medicijnen zoveel mogelijk tegen te gaan: zet toch a.u.b. weer de prijzen op de verpakking. Dit zou verplicht moeten zijn.

  8. @Kolenbrander: hergebruiken van retouren is een no-go scenario in mijn ogen. Je hebt totaal geen idee wat je als apotheker terugkrijgt. Je wordt wel geacht borg te staan voor de kwaliteit van hetgeen je aflevert. Daar zit toch een spanningsveld….
    Het is iets anders dan een DVD-tje die nog steeds in de gesealde verpakking zit hoor!

  9. Zorg wordt vooral geconsumeerd door de kwetsbare weinig vermogenden. Elke eigen bijdrage zal ten koste gaan van de solidariteit. Wie stelde dat de beschaving van een land is af te lezen aan de wijze waarop het land met de meest kwetsbaren omgaat? Vanuit dat perspectief wordt Nederland er niet beschaafder op.

  10. met name voor ouderen schrijf geen recepten voor 6 maanden maar 4 weken of lever als apotheel alleen per 4 weken. voorkomt dat heel veel medicijnen terug gaan naar de apotheek of niet meer worden gebruikt en weggegooid. Hergebruik de retouren naar de apotheek. verpakkingen die gesloten zijn en en bij kamer temperatuur bewaard kunnen worden kunnen tot de houdbaarheidsdatum is verstreken worden hergebruikt. De 9 euro verdient zich zo makkelijker terug en noopt de apothekers efficient en kosten bewust te werken.
    In het algemeen kunnen de ziektekosten worden beperkt door alle dienstverleners in de zorg en awbz in dienst van de overheid te stellen met vastgelegde salarissen. De farmacheutische industrie verdient miljarden aan al die medicijnen dus landelijk centraal inkopen voor alle ziekenhuizen met dikke kortingen.
    Naast alle apotheekbezuinigingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.