Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekersbereiding voor duur Orkambi medicijnen uitgesteld

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Haagse apotheker Paul Lebbink stelt de productie van Orkambi uit. Volgens de apotheker is het namaken van het dure medicijn niet meer nodig nu VWS een prijsakkoord met Vertex heeft bereikt.
dure medicijnen
Foto: AdobeStock

Lebbink vertelt dat in een interview met het Financieele Dagblad. Twee maanden geleden kwam Lebbink in het nieuws met zijn voornemen om middels een apothekersbereiding de stijgende medicatiekosten een halt toe te roepen. De apotheker kreeg diverse steunbetuigingen, waaronder van menig politici. Maar nu VWS een prijsakkoord met Vertex heeft bereikt, is de noodzaak volgens hem minder groot.

Kwaliteitseisen

Lebbink concludeert dat hij Orkambi hooguit voor zijn eigen 750 patiënten zou kunnen produceren. Als hij het geneesmiddel aan een grotere groep patiënten zou willen leveren, zou de apotheker aan strengere kwaliteitseisen moeten voldoen.

Henk Jan Out, voormalig hoogleraar farmaceutische geneeskunde, typeert Lebbinks plannen voor zijn eigen apothekersbereiding in het FD als grootspraak en bluf. Volgens hem zou de IGJ ingrijpen, aangezien de kwaliteitscontrole op de Chinese grondstof onduidelijk is. Sander van Deventer, hoogleraar translationele gastro-enterologie bij het LUMC, vertelt aan de krant dat het veilig namaken van medicijnen als Orkambi voor een apotheker vrijwel onmogelijk is.

Rechtszaak

Als Lebbink daadwerkelijk een goedkopere variant van Orkambi zou hebben geproduceerd, had Vertex waarschijnlijk een rechtszaak aangespannen, wegens de patentrechten op het medicijn. Het farmabedrijf bood het dure medicijn voor 170.000 euro per patiënt per jaar aan. In de Tweede Kamer volgde eind november vorig jaar een verhit debat over de dure geneesmiddelenindustrie. Hoeveel het medicijn in prijs is verlaagd na onderhandelingen met VWS, is onbekend.

Transparanter geneesmiddelenbeleid

Lebbink geeft aan dat hij niet zeker weet of hij het medicijn werkelijk kan namaken. De eerste proefversie moet nog gemaakt worden. De grondstoffen die hij in China heeft besteld, zijn nog niet geleverd. Toch heeft de Haagse apotheker de hoop niet helemaal opgegeven. Hij hoopt dat hij met zijn plannen dat de farmabedrijven gedwongen worden  om transparanter te zijn in het geneesmiddelenbeleid. Vera Bergkamp (D66) pleitte eerder ook al voor meer transparantie over de ontwikkelingskosten van medicijnen.

RVS

Jaarlijks stijgen de uitgaven aan dure medicijnen met ruim 10 procent. ‘Een onhoudbare situatie’, aldus minister Bruins tijdens een algemeen overleg eind november.  Hij gaf daarom aan om de alternatieve maatregelen te onderzoeken die de RVS in een rapport heeft geformuleerd. In het RVS-rapport worden stevige maatregelen genoemd. ‘Dwanglicenties en apothekersbereidingen zijn interessante alternatieven’, aldus Bruins tijdens het AO. Met deze alternatieve maatregelen wil de RVS de ijzeren greep van de farmaceutische bedrijven doorbreken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.