Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voor overbrugging taalproblemen zorg

Mark van Dorresteijn
De VAS Vertaler is een overbrugging van taalproblemen tussen zorgverleners en patiënten als hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. De app is vooralsnog voor iPhone en iPad, maar komt binnenkort ook beschikbaar op Android.
App voor overbrugging taalproblemen zorg

In de dagelijkse praktijk van medisch specialisten, zorgverleners en therapeuten komt het voor dat er een taalbarrière bestaat tussen hen en de patiënt. Bij het stellen van een diagnose over pijn, vermoeidheid, stress, of andere zaken biedt deze app voor iPhone en iPad uitkomst door het tonen van de juiste vraag in de taal van de patiënt. Deze geeft vervolgens op een VAS schaal (Visual Analogue Scale) van 0 tot 100 aan in welke mate het probleem speelt. De patiënt maakt zelf de taalkeuze een leest in de eigen taal de instructie van het scherm. Nadat de patiënt de schuif verplaatst heeft neemt de behandelaar het device terug en kan direct de score van 0 tot 100 overnemen.

Mogelijkheden

Artsen, therapeuten en behandelaars kunnen naar eigen inzicht de vragen sorteren en kunnen de schaal voor elk soort diagnose gebruiken omdat alle vragen binnen de app aan te passen zijn. Het is daardoor te gebruiken voor pijn, stress, vermoeidheid, angst of elke andere vorm van emotie of fysieke toestand. De app ondersteunt alle belangrijke schriften zoals Latijns, Cyrillisch, Arabisch, Hebreeuws, Chinees, Japans en meer. De arts kan er bij het tonen van de vraag voor kiezen om wel of niet een getalswaarde te laten zien, om uitleg van de begin en eindwaarde te tonen of om emoticons weer te geven ter duiding van de schaal. Deze voorkeur wordt bewaard bij het afsluiten van de app.

Talen

De app heeft een set met voor-vertaalde pijndiagnosevragen in meer dan 15 talen, waaronder; Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Pools, Turks, Marokkaans, Zweeds, Fins, Deens, Filipijns, Servisch, Bulgaars, Roemeens en Chinees. Dit is naar eigen inzicht te wijzigen of uit te breiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.