Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voor tijdens nachtzorg in ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De Goedenacht-app ondersteunt medewerkers van ziekenhuizen en umc’s tijdens de nachtzorg. Het initiatief komt van de arbeidsmarktfondsen Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en SoFoKleS.
App voor tijdens nachtzorg in ziekenhuizen

Doel van de app is om medewerkers zo vitaal mogelijk te houden in de nacht. De app bevat onder andere informatie, tips, recepten, concentratiespelletjes en de mogelijkheid om alerts in te stellen. Tjitte Alkema (bestuur StAZ, namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en Dirk Kramer (bestuur SoFoKleS, namens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra): ‘Nachtdiensten zijn een realiteit bij het werken in een ziekenhuis maar ontregelen ook het natuurlijke bioritme van het lichaam, en dat kan leiden tot specifieke gezondheidsklachten. Daarom bevat de app veel praktische informatie over werken in de nacht en ook tips voor een juiste voeding, die de vermoeidheid helpen verminderen. Het tegengaan van vermoeidheid en gezond blijven, draagt bij aan de kwaliteit van de zorg.’

Survival kit

De app heeft vier onderdelen ‘Test jezelf’, ‘Wist je dat?’, ‘Survival kit’ en ‘Nachtdienst’. Zij bevatten allen weetjes, tips en hulpmiddelen om vitaal en gezond te blijven. Zo reikt de ‘Survival kit’ informatie over voeding aan met daarbij uitgekiende recepten in relatie tot tijdstippen waarop het goed is om te eten. Een alert geeft het signaal voor bijvoorbeeld het eten van de ‘midnight meal’ af. Na het beantwoorden van quizvragen volgt meteen feedback en een spelletje test de alertheid. Tips gaan over bijvoorbeeld roosteren, slapen en bewegen.

Wetenschappelijke bijdrage

Professor Joke Meijer van het Leids UMC heeft wetenschappelijk bijgedragen aan de app. Zij is als neurofysiologe gespecialiseerd in de regelmechanismen van biologische ritmen. Haar praktische adviezen en tips op basis van wetenschappelijk inzichten maken de app extra bruikbaar voor het werken in de nacht.

De app is geschikt voor de besturingssystemen Android en iOS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.