Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voorspelt kans op hart- en vaatziekten

Mark van Dorresteijn
Het UMC Utrecht heeft een app ontwikkeld waarmee artsen van individuele patiënten het 10-jaarsrisico op ziekte of sterfte door hart- en vaatziekten kunnen berekenen. De nieuwe app is gratis beschikbaar voor zowel iPhone als Android.
App voorspelt kans op hart- en vaatziekten

Met de nieuwe Vaatrisico-app kunnen zorgverleners voor alle type patiënten gemakkelijk het risico op hart- en vaatziekte berekenen. De arts hoeft slechts enkele gegevens in te vullen, waaronder leeftijd, bloeddruk, geslacht en cholesterolgehalte. De app is ontwikkeld door het UMC Utrecht Hart- en Vaatcentrum, in samenwerking met het Medical App Co-Creation Center (MAC3) van het UMC Utrecht.

Op maat

Internist en vasculair geneeskundige Frank Visseren van het UMC Utrecht bedacht de app. ‘Met het berekende risico kan in overleg met de patiënt worden besloten hoe de behandeling eruit gaat zien en wat de patiënt zelf kan doen om zijn of haar vaatrisico te verlagen. De vaatrisico app draagt op deze manier bij aan op maat gesneden cardiovasculair risicomanagement voor de individuele patiënt.’ Het gaat hierbij vooral om het ‘personaliseren’ en optimaliseren van medicijnen die de bloeddruk of het cholesterolgehalte verlagen.

Berekening

Met behulp van de nieuwe app kan het risico op hart- en vaatziekte worden berekend voor drie belangrijke groepen patiënten: voor mensen met risicofactoren maar zonder hart- en vaatziekte of diabetes, voor mensen met diabetes mellitus, en voor mensen die al hart- en vaatziekten hebben. De Vaatrisico-app is mede gebaseerd op het SMART-onderzoek van het UMC Utrecht waarin meer dan tienduizend patiënten met hart- en vaatziekten al meer dan 10 jaar gevolgd worden. Het is een uitbreiding van de bestaande Risicotabel app van het UMC Utrecht, die al zo’n 4000 gebruikers heeft. Deze app was alleen bruikbaar voor patiënten met risicofactoren, maar zonder hart- en vaatziekten.

MAC3

De Vaatrisico-app is ontwikkeld met steun van MAC3, dat app-bedenkers in contact brengt met ontwikkelaars en vormgevers om zo professionele en toegankelijke apps te maken die voldoen aan de behoefte van de zorgsector. ‘De Vaatrisico App is een geslaagd voorbeeld van de vertaling van wetenschappelijke resultaten naar een praktisch bruikbare toepassing’, vindt Jiska de Wit van MAC3. ‘Vanuit het UMC Utrecht ondersteunen wij de ontwikkeling van evidence-based apps. Digitalisering biedt de gezondheidszorg enorme kansen, maar de technologie gaat soms harder dan de bewijsvoering van de effectiviteit.’

Beschikbaarheid

Vaatrisico-app voor iOS

Vaatrisico-app voor Android

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.