Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Arbeidstekorten in de zorg vallen mee

Deskundigen hebben grote twijfels bij de sombere voorspellingen van de overheid over dreigende arbeidstekorten in de gezondheidszorg. Dat zeggen zij in een artikel in de Zorgvisie hrm-special die op 26 september verschijnt.
Arbeidstekorten in de zorg vallen mee

De prognoses van de overheid gaan uit van nul procent toename van de arbeidsproductiviteit en een onveranderde groei van de zorgvraag. Uit berekeningen van het RIVM blijkt dat de groei van de zorgvraag kan meevallen doordat echtparen langer bij elkaar blijven en dus langer voor elkaar kunnen zorgen. Het beroep op ziekenhuiszorg tot 2020 zal dan niet met 1,2 procent per jaar stijgen, zoals eerdere ramingen stellen, maar met 1 procent.

(lees hier het hele artikel uit Zorgvisie magazine)

Advies

Afgelopen juni bracht de commissie-Arbeidsparticipatie onder voorzitterschap van Peter Bakker het advies ‘Naar een toekomst die werkt’ uit. Daarin staat dat tot 2020 een half miljoen extra mensen in de zorg moet gaan werken. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met de raming dat in 2040 ongeveer een op de zes mensen een baan in de zorg zal hebben tegen een op de tien nu.

Arbeidsproductiviteit

Volgens Esther Mot, tot voor kort hoofd van de groep gezondheidszorg bij het CPB, is de arbeidsproductiviteit moeilijk te meten. “Het CBS laat wel schommelingen, maar weinig vooruitgang zien in de afgelopen decennia. Prismant heeft op basis daarvan gerekend met nul procent toename van die arbeidsproductiviteit, en dan heb je natuurlijk veel mensen nodig.” Ze verwacht dat een dreigend tekort juist een prikkel zal zijn om efficiënter te werken. “Scenario’s worden gemaakt om mensen aan het denken te zetten.”

Knelpunten

Frank Cörvers, hoofdonderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht ziet de ontwikkelingen voor de arbeidsmarkt in de zorg niet erg somber in. Het ROA maakt schattingen over het aanbod van werknemers en kijkt niet verder dan vijf jaar vooruit. Voor de periode 2007-2012 liggen de grootste knelpunten in de sectoren techiek, industrie, transport en onderwijs. Hoogleraar economie van innovatie Alfred Kleinknecht van de TU Delft hekelt de politieke boodschap van de commissie- Bakker: “De obsessie (..) met participatie is ongetwijfeld goed calvinisme. Maar helaas, het is geen goede economie.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Het hele artikel uit Zorgvisie magazine

Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort

NVZ: ‘Personeelstekort valt wel mee’

Verpleegkundigen laten zich extern inhuren

2 REACTIES

  1. na een werkzaam aandeel inde “zorg”ben ik inmiddels afhankelijk van zorg, o.a. huishoudelijke zorg.Ervaring met invulling van de toegewezen uren:
    Matig tot slecht.
    Zorgleverancier heeft te weinig
    personeel.Zegt genoodzaakt te zijn om vooral alpha-krachten in dienst te nemen op grond van het gemeentelijk beleid: zo goedkoop mogelijk werken.
    Hierdoor kan de instelling niet over voldoende en ook goed geschikte mensen beschikken voor uitvoering van de huishoudelijke activiteiten.
    Niet alleen in de vakanties.M.n. ook aan voldoende vervanging bij ziekte werknemers ontbreekt het.

  2. Lees alle reacties
  3. De bezuinigingen van 1,1 miljard op de AWBZ betekenen dat er zo’n 20.000 arbeidskrachten a 50.000 Euro op jaarbasis hun baan verliezen.
    Die staan klaar om het “dreigende” tekort aan personeel op te lossen.
    Het voorziene tekort aan personeel valt dan mee. Wrang.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.