Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Architect ontvouwt nieuwbouwplannen Alkmaar

De eerste schetsen voor het nieuwe ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar zijn gepresenteerd.
Nieuwbouwplan Noordwest Ziekenhuisgroep
Schetsontwerp voor de nieuwbouw fase 1

Vooral over de locatie is in de gemeentepolitiek veel te doen geweest. Lange tijd is gesproken over nieuwbouw in Heerhugowaard. Nu wordt op de huidige locatie een nieuw gebouw neergezet. Het nieuwe ziekenhuis zal kleiner zijn dan het huidige. Noordwest speelt daarmee in op de trend dat nieuwe ziekenhuizen kleiner worden, omdat een deel van de ziekenhuiszorg in de toekomst buiten de muren van het ziekenhuis zal gebeuren.

Acute as

De nieuwbouw zal in fases gaan, waarbij steeds een deel zal worden gesloopt en nieuw deel zal worden gebouwd. In de eerste fase gaat het om de nieuwbouw van de zogenaamde acute as, denk aan de operatiekamers, de spoedeisende hulp, de intensive care en de verpleegafdelingen van de complexe zorg. Er volgt hierna nog een tweede fase (rond 2028 gereed) en derde fase (rond 2035 gereed).

Functioneel ontwerp

Uit de eerste schetsen blijkt dat functionaliteit bovenaan staat. Een verlosafdeling met directe toegang tot het operatiekamercomplex is hier een voorbeeld van. Maar ook korte looplijnen tussen de afdelingen en een gescheiden patiënten-, bezoekers- en goederenstroom behoren tot de eisen van de gebruikers. Architect de Jong Gortemaker Algra  uitgekomen op een vijf verdiepingen hoog gebouw met vier vleugels en een glazen serre die de delen met elkaar verbindt.

Kosten

Het college van B&W van Alkmaar wil voor maximaal 60 miljoen euro garant staan voor een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. De totale bouwkosten bedragen 150 miljoen euro. Gefaseerde vernieuwbouw bleek de enige financieel haalbare optie. Volledige nieuwbouw in Heerhugowaard is gegeven het meerjarig financieel perspectief van Noordwest, ook in een afgeslankte variant, niet financierbaar en daarmee niet realistisch.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.