Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts-assistent werkt veel te lang

Ziekenhuizen overtreden massaal de regels voor arbeidstijden van arts-assistenten. Dat concludeert de Arbeidsinspectie in de Projectrapportage Arts-Assistenten 2007/2008. Minister Klink wil overtredingen financieel bestraffen.
Arts-assistent werkt veel te lang

Ruim acht op de tien gecontroleerde ziekenhuizen overtreden de regels voor werk- en rusttijden van artsen in opleiding (aio’s). In totaal waren er 98 overtredingen bij 26 van de 31 gecontroleerde instellingen, ofwel 84 procent. De meeste ziekenhuizen waren geselecteerd voor het onderzoek, omdat zij eerder ook al slecht scoorden. De Arbeidsinspectie stuitte op overtredingen, waarbij aio’s tot wel 21 uur achter elkaar werkten.

Arbeidsinspectie waarschuwt

De Arbeidsinspectie deelde meer waarschuwingen en boetes uit dan in 2004, toen ‘slechts’ zestig procent van de ziekenhuizen de regels overtrad. De inspectie denkt dat de situatie in werkelijkheid nog ernstiger is, omdat aio’s onder druk staan om niet alle gewerkte uren te registreren. De lange arbeidstijden en het gebrek aan regelmatige pauzes veroorzaken stress en gezondheidsklachten, constateert de inspectie. Iets meer dan de helft van de werknemers heeft regelmatig of structureel te maken met stress in of door het werk. Die komt ook voort uit het contact met leidinggevenden en de zwaarte van het werk.

Klink denkt over financiële straf

Volgens de Arbeidsinspectie erkennen ziekenhuizen het probleem en nemen zij maatregelen. In 2010 zal de inspectie opnieuw de werkomstandigheden controleren. Minister Klink denkt erover om ziekenhuizen die de Arbeidstijdenwet overtreden, te straffen met terugvordering van de opleidingssubsidie van 800.000 euro per opleidingsplaats.

Arts-assistenten ‘verontrust’

De wettelijk toegestane maximale werkweek voor arts-assistenten wordt in de Europese Unie per 1 augustus 2009 teruggebracht van 56 naar 48 uur. Minister Donner heeft gevraagd om overgangsperiode van twee jaar, op verzoek van de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Daarin zouden de jonge artsen 52 uur per week mogen werken. De Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding (LVAG) is daar fel op tegen. Zij vindt het “verontrustend” dat de arbeidsomstandigheden sinds 2004 zijn verslechterd. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Het rapport ‘Projectrapportage Arts-Assistenten 2007/2008’

‘Nachtdienst-oproep FNV is te voorbarig’

Helft medewerkers in zorg voelt zich niet gezond

‘Ziekenhuizen sluiten OK’s door personeelstekort’

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.