Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Arts krijgt waarschuwing voor melden

Een kinderarts die geheel handelde volgens de nieuwe meldcode ‘kindermishandeling’ heeft anderhalve maand geleden een waarschuwing gekregen van het Centraal Tuchtcollege (CT). De voorzitter van het CT roept in Medisch Contact artsen op vooral kindermishandeling te blijven melden.

De gewaarschuwde kinderarts verdacht een moeder van het ‘Münchhausen by proxy’-syndroom en dreigde dit bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling aan te geven. Zij wilde voorkomen dat moeder en kind opnieuw van kinderarts en ziekenhuis zouden wisselen. Volgens het tuchtcollege handelde de arts hiermee disproportioneel.

Voorkennis

CT-voorzitter Torrenga noemt het feit dat de kinderarts handelde uit voorkennis over moeder en kind die zij had uit een vorige werkkring. Het tuchtcollege vindt haar actie ontoelaatbaar. Desondanks vindt Torrenga dat artsen niet terughoudend moeten zijn en het risico van een waarschuwing moeten afwegen tegen het risico het kind te weinig bescherming te bieden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Haagse ziekenhuizen melden vaker kindermishandeling

Kindermishandeling: De vrijblijvendheid voorbij

NVZ: Ziekenhuizen alerter op kindermishandeling

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.