Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsassistenten krijgen 52-urige werkweek

Artsen in opleiding (aios) krijgen vanaf 1 augustus een werkweek van 52 uur in umc’s en streekziekenhuizen. Deze regeling duurt tot 1 augustus 2011, waarna de werkweek van aios in deze instellingen wordt teruggebracht tot 48 uur.

De Jonge Orde en de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en de NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn na onderhandelingen op deze overgangsregeling uitgekomen. Op grond van Europese regelgeving mag een arts in opleiding vanaf volgende maand eigenlijk maximaal 48 uur per week werken. De ziekenhuizen vroegen om uitstel omdat zij onvoldoende capaciteit hebben om de vrijgekomen uren in te vullen. Nu werken aio’s dus nog een paar jaar 52 uur.

Cao-onderhandelingen

Met de umc’s is overeengekomen om bij de nieuwe cao-onderhandelingen in 2011 te praten over twee extra betaalde uren per week (van 46 naar 48 uur). De kortere werkweek van aios zal worden gecompenseerd door inzet van Nurse Practitionars, verpleegkundigen, medisch specialisten en door aios uit disciplines die nu geen aanwezigheidsdiensten kennen. Voorzitter Léon Winkel van de belangenorganisatie voor aios, De Jonge Orde, zegt op de site van MedNet dat zijn organisatie bij overschrijdingen van het aantal uren zeker actie zal ondernemen.

Zestig-urige werkweek

Verder is in de onderhandelingen is de zogenaamde ‘opt-out’ in de umc’s definitief van de baan. De opt-out was een regeling waarbij instellingen met de individuele aios afspraken konden maken over een werkweek tot maximaal 60 uur. Volgens De Jonge Orde is dat een onwenselijke situatie, gezien de afhankelijke positie van veel aios.

Nare smaak

Het bestuur van De Jonge Orde schrijft op haar eigen site aan deze onderhandelingen een nare smaak te hebben overgehouden. “We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de NFU probeert uit de discussie rondom het arbeidstijdendossier, zichzelf ten opzichte van de algemene ziekenhuizen in een betere concurrentiepositie te manoeuvreren door uren niet te betalen die wel door de algemene ziekenhuizen moeten worden betaald.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Arts-assistent werkt veel te lang

Ziekenhuizen willen werkweek van aio’s nauwelijks inkorten

Ars-assistent blijkt psychiatrisch patiënt

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.