Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen ervaren hoge werkdruk door emotionele zwaarte

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De hoge werkdruk onder artsen en verpleegkundigen komt deels door de emotionele zwaarte van het werk. De oorzaken van een hoge werkdruk verschilt per beroep, blijkt uit onderzoek van het CBS.
Arts_AdobeStock_400.jpg
Foto: Adobe Stock

Artsen, koks, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs scoren in het CBS-onderzoek naar werkdruk het hoogste. Bij koks komt dit doordat ze vaak heel snel moeten werken. Bij artsen meer doordat ze vaak heel veel werk moeten verrichten.

Emotionele zwaarte
In beroepen in de zorg en het onderwijs speelt daarnaast emotionele zwaarte een belangrijke factor bij ervaren werkdruk. De emotionele belasting van artsen, psychologen, maatschappelijk werkers, gespecialiseerde verpleegkundigen en leerkrachten ligt voor deze beroepen boven het gemiddelde. Voor artsen spelen nog andere factoren een rol, zoals de lange werkweek, intimidatie door patiënten, het missen of verwaarlozen van het werk door familieomstandigheden en de hoge verwachtingen ten aanzien van het werk. Ook verpleegkundigen en maatschappelijk werkers scoren hoog bij intimidatie door patiënten. Uit ander onderzoek blijkt dat chronisch verzuim in de zorg een hardnekkig probleem is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.