Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen plaatsen vraagtekens bij hartfilmpje Apple Watch

Bert Bukman
In de Verenigde Staten maken artsen zich zorgen over de hartfilmpjes die gebruikers van de nieuwe Apple Watch sinds enige tijd kunnen maken.
Marcus
Foto: iStock

‘Als onderzoeker vind ik het geweldig. Als medicus baart het me zorgen.’ Dat zegt cardioloog Gregory Marcus van de University of California, San Fransisco op het Amerikaanse techblog The Verge over de  nieuwe Apple Watch 4.

Met dit device kunnen gebruikers hartfilmpjes maken. Na 30 seconden geeft de Apple Watch aan of de gebruiker het gevaar loopt van een cardiovasculaire aandoening. In dat geval kan het filmpje via een app worden gedeeld met een arts. In Nederland is deze functie overigens nog niet beschikbaar.

False positives

Dit zorg van Gregory Marcus heeft niet zozeer te maken met de precisie van de betreffende ECD’s, hoewel daarover ook nog onduidelijkheid bestaat. In elk geval leveren ECD’s uit het ziekenhuis meer gedifferentieerde data op. Maar Marcus en andere artsen zijn vooral bezorgd over de kans op ‘false positives’ en de druk die daarmee op het zorgstelsel komt te liggen.

Gebruikers van de Apple Watch zijn doorgaans jonger en dan de mensen uit de echte risicogroepen, aldus Marcus. ‘We bevelen het maken van deze hartfilmpjes voor hen dan ook niet aan, tenzij ze deel uitmaken van een risicogroep. Mogelijk veranderingen in het hartritme kunnen bij deze mensen tal van redenen hebben, die niet per se tot medisch ingrijpen hoeven te leiden.’

Nodeloze behandeling

‘Er is geen bewijs dat de voordelen de nadelen overtreffen en we bevelen het gebruik daarom niet aan voor mensen met een laag risico op een cardiovasculaire aandoening,’ zegt ook Seth Landefeld. Hij is hoogleraar aan de University of Alabama in Birmingham en lid van de U.S. Preventive Task Force. ‘Mocht dit leiden tot een nodeloze behandeling, dan is dat niet zonder gevaar.’

De zorgen van de Amerikaanse artsen komen vlak na een winstwaarschuwing van Apple, die vooral te maken heeft met een daling van de verkoop van iPhones. Het bedrijf richt zich steeds meer op health tech, waarvan de ECD op de Apple Watch een voorbeeld is.

Toegang tot dossiers

Daarnaast maakt Apple het sinds enige tijd mogelijk om toegang te krijgen tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads. De gebruiker krijgt al zijn medische data in één overzicht te zien.

Bovendien wil Apple medische gegevens van gebruikers van de iPhone delen met ontwikkelaars van apps. Meer dan vijfhonderd zorginstellingen werken mee aan het initiatief. Het gaat daarbij om data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.