Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen willen factuur tolkendienst niet betalen

Veel huisartsen ontvangen onverwacht een rekening van Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN). Dat meldt huisartsenvereniging LHV op haar site. De rekening betreft kosten voor gereserveerde tolkendiensten die niet zijn afgenomen. De artsenorganisatie is van mening dat huisartsen niet voor deze kosten op hoeven te draaien.
Artsen willen factuur tolkendienst niet betalen

Uit een artikel van de LHV blijkt dat per 1 juni het ministerie van VWS heeft besloten om tolkendiensten die door artsen worden gereserveerd niet langer te bekostigen. Het gaat daarbij om gereserveerde tolken waar artsen toch geen gebruik van maken. Voor tolken die artsen zonder reservering inschakelen, betaalt VWS de kosten nog wel. VWS blijft ook betalen voor gereserveerde tolkendiensten die wel worden afgenomen.

Wijziging

De LHV was in het geheel niet op de hoogte van deze wijziging, net zo min als de huisartsen die geregeld van deze dienst gebruikmaken. De LHV is momenteel in overleg met VWS en TVCN over de verstuurde rekeningen vanaf 1 juni. Het advies van de LHV aan haar leden is om deze rekeningen voorlopig niet te betalen en het overleg af te wachten.

Tolkendienst

De oplopende kosten van het ministerie van VWS voor de tolkendienst zijn de reden voor deze maatregel. Afgelopen jaar liepen de kosten op tot twintig miljoen euro, waarvan een groot deel bestaat uit niet op tijd geannuleerde diensten die niet worden afgenomen. Het Ministerie van VWS vindt de kosten te hoog en wil zorgverleners die de dienst gratis krijgen aangeboden, bewust maken van de kosten. Voor gereserveerde tolkendiensten moet een tolk betaald worden, ook als de dienst niet is afgenomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

LHV presenteert politieke posters in de wachtkamer

NMa valt binnen bij Landelijke Huisartsen Vereniging LHV

LHV: ‘Snelle invoering landelijk EPD onrealistisch’

Principeakkoord over EPD in december opnieuw in ledenraad LHV

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.