Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen willen meepraten over opvolger Wet DBA

Anouk Brinkman
Diverse beroepsorganisaties uit de zorg willen dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met zorgorganisaties in gesprek gaat over de invulling van de opvolger van de Wet DBA. De koepels wijzen in een brief aan de Tweede Kamer op potentiële tegenstrijdigheden in wetgeving en het voorkomen van extra administratieve lasten.
TweedeKamer_ANP-1000_20900742-450.jpg

De Federatie Medisch Specialisten (FMS), Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de VvAA vinden dat het zorgveld nog niet substantieel is vertegenwoordigd in de partijen waarmee het kabinet praat om tot een nieuw wetsvoorstel te komen. ‘Aangezien de nieuwe wetgeving gevolgen zal hebben voor onze achterban en de continuïteit van zorg, denken wij graag constructief mee over nieuwe wetgeving’, aldus de vier partijen in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegenstrijdigheden met bestaande wetgeving

De beroepsorganisaties zien potentiële tegenstrijdigheden tussen de opvolger van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en zorgspecifieke wetgeving. Als voorbeeld noemen de partijen de Wkkgz, waarin staat dat een zorginstelling met een zzp’er moet afspreken dat deze zich aan de regels van de instelling met betrekking tot de zorgkwaliteit houdt: ‘Op grond van de beoogde wetgeving kan dit echter fiscaal worden uitgelegd als duidend op een gezagsverhouding, met als mogelijk gevolg dat in de zorg geen opdrachtgeversverklaringen meer kunnen worden verstrekt.’ De belangenbehartigers verzoeken de minister om strijdigheid met zorgspecifieke wetgeving te voorkomen en rekening te houden met de specifieke situatie van de zorg en de daarin geldende regels. Ook pleiten de instellingen voor samenwerking tussen de ministeries VWS en SZW.

Administratieve lasten beperken

Een tweede punt van aandacht dat de partijen onder de aandacht willen brengen is om de opvolger van de Wet DBA dusdanig op te stellen dat deze bijdraagt aan het verminderen van de administratieve lasten in de zorg. Ondanks het voornemen van de overheid om de regeldruk in de zorg aan de hand van nieuwe initiatieven tot een minimum te beperken, zien huisartsen, tandartsen en medisch specialisten dat er desalniettemin wetten worden afgerond die veel nieuwe administratieve lasten opleveren. Als voorbeeld noemen zij de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz) en de Wet toetreding zorgaanbieder (Wtza).

Uitstel Wet DBA

De Tweede Kamer sprak vandaag met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de nieuwe wetgeving tijdens een debat over arbeidsmarktbeleid en Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. De Wet DBA zou vanaf 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) moeten hebben vervangen, met een implementatietermijn tot 1 mei 2017. Het wetsvoorstel zorgde voor zoveel ophef dat de handhaving ervan telkens werd uitgesteld. Inmiddels is de opschorting verlengd tot 1 januari 2020.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.