Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsennet en VvAA starten database medische apps

Mark van Dorresteijn
Artsennet, portal van KNMG, en zorgdienstverlener VvAA lanceren begin mei samen de grootste doorzoekbare database van medische apps in Nederland, zo maken de partijen bekend. Daarnaast werken zij aan een keurmerk voor medische apps.
Artsennet en VvAA starten database medische apps

De database moet duidelijkheid scheppen over de deugdelijkheid en betrouwbaarheid van medische apps. In de snelle ontwikkelingen rond medisch gerelateerde apps en de sterke toename van het aantal apps verliest men gauw het overzicht, zo stellen de partijen. ‘Artsen zoeken naar houvast, zo bleek vorig jaar uit een enquête van Artsennet. De mening en het kwaliteitsoordeel van collega’s en instanties tellen hierbij zwaar.’ Om die reden willen de KNMG en VvAA een keurmerk ontwikkelen dat de betrouwbaarheid en medische functionaliteit gaat borgen.

Arts en Apps

VvAA introduceert in mei de app Arts en Apps waarin praktisch alle (para)medisch gerelateerde apps van diverse appstores (zoals iPhone, Android, Windows) zijn categoriseerd, zodat deze goed te doorzoeken zijn. De database Arts en Apps is vanaf juni ook op het online podium van de KNMG, Artsennet.nl te raadplegen. Op Artsennet.nl staan nu al app-beschrijvingen plus reviews van medische collega’s. De KNMG wil deze collectie uitbreiden en verrijken met gecontroleerde reviews. Zo blijven alle zorgprofessionals van Nederland via hun smartphone, via de website van VvAA en die van Artsennet gemakkelijk op de hoogte van de handige apps op eigen vak- en interessegebied.

Betrouwbaar

Herman van Hemsbergen, voorzitter hoofddirectie VvAA over de samenwerking: ‘Hoe weet je nu zeker dat apps betrouwbaar zijn? Juist daar kunnen we in de samenwerking KNMG-VvAA een doorbraak realiseren. VvAA en KNMG kunnen een groot aantal vakgenoten bij elkaar brengen en uitnodigen de apps van te voren te beoordelen. Samen met de KNMG is het mogelijk hiervoor een goed protocol te maken zodat de reviewing van apps volgens heldere criteria zal plaatsvinden.’

Rutger Jan van der Gaag, voorzitter artsenfederatie KNMG over de samenwerking: ‘Onze expertise ligt in het toetsen van de kwaliteit en het inrichten van een etalage met perspectief. Zo’n etalage met medische apps bieden wij nu op Artsennet en dat willen wij met de VvAA  verder professionaliseren.’

Health app award 2013

KNMG en VVaA zijn ook samen vertegenwoordigd in de jury voor de Health app award 2013 van Artsennet en MedicalPHIT. De Health app award is een wedstrijd waarbij artsen, andere zorgverleners en patiënten apps kunnen beoordelen. De uitreiking van de award is op 19 juni.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.