Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Atos Consulting gaat strategische inzet van ict bij ziekenhuizen onderzoeken

Mario Gibbels
Het Atos Consulting Trends Institute gaat de inzet van ict bij ziekenhuizen onderzoeken aan de hand van een benchmark. Een tiental ziekenhuizen hebben zich al voor de benchmark opgegeven en in het najaar verschijnt het eerste rapport.

Aanleiding voor het benchmarkonderzoek is dat Atos Consulting meent dat kwalitatief goed bruikbare benchmarkgegevens over de inzet van ict in ziekenhuizen amper voorhanden zijn, vertelt Rudolf Liefers, werkzaam als principal consultant in de adviesgroep Health. “Bij onze analyses in opdracht van ziekenhuizen wilden we graag vergelijkingen trekken met andere ziekenhuizen, maar de beschikbare benchmarkgegevens bleken nauwelijks bruikbaar te zijn. Daarom hebben we besloten om zelf een benchmark op te zetten.”

Ziekenhuizen kunnen kostenloos aan het benchmarkonderzoek deelnemen, het zijn immers de gegevens van de ziekenhuizen zelf. “Hier willen we geen geld voor vragen”, aldus Liefers. “We maken dan een afspraak met de it-manager of de controller om de benodigde gegevens uit te vragen.”

Daarbij gaat het om zo’n veertig indicatoren, vertelt Liefers. “Allereerst natuurlijk de algemene gegevens zoals het aantal personeelsleden en de omzet. Vervolgens vragen we naar de it-kosten. Nieuw is daarbij dat we de kosten naar de verschillende activiteiten toeschrijven. Gaat het bijvoorbeeld om it-uitgaven voor de bedrijfsvoering, voor medische technologie of voor de uitwisseling van patiëntgegevens?”

Ander onderwerp dat aan bod komt bij de benchmark heeft betrekking op de besluitvorming over it-investeringen. Liefers: “Staan strategische IT-aangelegenheden wel bij de raad van bestuur op de agenda?”

Het streven van Liefers is dat uiteindelijk zo’n kwart van de Nederlandse ziekenhuizen deelneemt aan het benchmarkonderzoek. In het te verschijnen rapport worden de gegevens van de verschillende ziekenhuizen opgenomen en zullen diverse analyses een beeld schetsen van de stand van zaken op het gebied van strategie en ict bij de Nederlandse ziekenhuizen . (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.