Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Autonomie vergroot betrokkenheid zorgverlener

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg die zelfstandig werken en zelf initiatieven kunnen nemen in hun werk zijn meer bevlogen en overwegen minder vaak de zorgsector te verlaten. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in International Journal of Nursing Studies.
Autonomie vergroot betrokkenheid zorgverlener

Dat autonome verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg minder vaak overwegen de zorg te verlaten heeft te maken met hun hogere bevlogenheid. Bevlogen zorgverleners voelen zich vitaal en energiek, zijn toegewijd en betrokken en gaan op in hun werk. Verpleegkundigen en verzorgenden die meer autonomie ervaren zijn meer bevlogen. De gedachte om met werk te stoppen komt dan minder snel op.

Autonomie in de zorg

Een hoge mate van autonomie wil zeggen dat de zorgverlener op een zelfstandige manier werkt en vrij is om zelf initiatieven te ontplooien in het werk. De zorgverlener heeft invloed op de inhoud van de zorg en hoe de zorg georganiseerd wordt. Een autonome zorgverlener zoekt voor veel problemen zelf een oplossing.

Meer bevlogenheid

‘Autonomie is extra belangrijk voor zorgverleners in de thuiszorg’, stelt NIVEL-onderzoeker Erica Maurits. ‘Zij werken vaak één op één met hun cliënten en kiezen vaak voor de thuiszorg vanwege de flexibiliteit en onafhankelijkheid in het werk. Autonomie is dan ook een belangrijk aandachtspunt om zorgverleners te behouden voor de zorg. Positieve ontwikkelingen in dit kader zijn dat wijkverpleegkundigen sinds begin dit jaar de zorg zelf indiceren en dat het aantal zelfsturende teams in thuiszorgorganisaties groeit.’

Geef zorgverleners autonomie

De onderzoekers adviseren beleidsmakers en bestuurders om zorgprofessionals meer autonomie te geven zodat zij meer betrokkenheid ervaren bij hun werk en minder snel geneigd zijn om te stoppen.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder deelnemers van het landelijke Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL. De vragenlijst is ingevuld door 262 verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg (respons 67 procent). De ondervraagden zijn 97 procent vrouw en gemiddeld 51 jaar.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.