Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Autonoom instituut vergroot doelmatigheid’

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden doordat de landelijke politiek onvoldoende verantwoordelijkheid neemt. Dat zegt Erik Buskens dinsdag tijdens zijn oratie als hoogleraar Medical Technology Asessment van het UMCG. Buskens pleit voor een onafhankelijk instituut dat de doelmatigheid van de zorg in het oog moet houden. Dit meldt Mednet.

Dit instituut zou gemodelleerd moeten worden naar voorbeeld van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence en zou het tegen elkaar afwegen van individuele en maatschappelijke belangen tot taak moeten hebben. Omdat het instituut zelfstandig beslissingen moet kunnen nemen en omdat het richtlijnen moet kunnen opstellen, moet het volgens Buskens een zelfde positie krijgen als het Openbaar Ministerie, dat haar besluiten onafhankelijk van het ministerie neemt.

Doelmatigheid zorg

Buskens denkt dat dit de doelmatigheid in de zorg vergroot omdat ministers – met de verkiezingen in het vooruitzicht – terug kunnen deinzen voor het nemen van impopulaire maatregelen. De hoogleraar stelt dat ook de invloed van de farmaceutische industrie en de producenten van medische apparatuur te groot is. Volgens Buskens hebben individuele artsen en ziekenhuizen niet genoeg overzicht om te beoordelen of de invoering van een nieuwe behandeling doelmatig en verantwoord is. Ook zorgverzekeraars hebben dit overzicht niet. (Mednet.nl)

Lees ook:

RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg

Onverklaarbare stijging ziekenhuiskosten

Pgb-kosten blijven stijgen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.