Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor malafide AVG-adviseurs

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor bedrijven die zeggen dat ze een AVG-keurmerk kunnen afgeven. Met zo'n keurmerk zouden organisaties kunnen aantonen dat ze voldoen aan de de nieuwe privacywet. Dit is echter niet het geval.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AVG-keurmerk
iStock

De AP heeft geen AVG-keurmerk goedgekeurd, meldt de toezichthouder. De AP is wel betrokken bij accreditatie van instellingen die een AVG-certificaat kunnen toekennen. Een AVG-certificaat is een schriftelijke verklaring dat een product, proces of dienst aan alle of bepaalde specifieke eisen uit de AVG voldoet. Organisaties die persoonsgegevens verwerken kunnen met een AVG-certificaat laten zien dat ze de persoonsgegevens zorgvuldig verwerken en beschermen.

Een AVG-certificaat betekent niet dat een organisatie voor altijd voldoet aan de AVG, waarschuwt de AP. Organisaties die persoonsgegevens verwerken moeten altijd in de gaten houden of de gegevensverwerking verandert en wat dat betekent voor de mensen van wie de persoonsgegevens zijn. Ook kan het zijn dat de stand van de techniek verandert, waardoor bijvoorbeeld beveiligingsinstellingen aangepast moeten worden aan de nieuwste ontwikkelingen.

Helpdesk

Eerder maakte de toezichthouder bekend een helpdesk te hebben ingericht voor vragen over de AVG. Zorgverleners kunnen bij de AVG-helpdesk terecht voor vragen over privacy in het algemeen en over de AVG in het bijzonder. Verder zijn er onder meer voorbeelden van verwerkingenregisters te vinden. In zo’n verwerkingenregister staat informatie over de persoonsgegevens die worden verwerkt. Dit is een belangrijk instrument om als zorgaanbieder te laten zien dat je de AVG naleeft.

Daarnaast biedt de helpdesk onder meer privacyverklaringen aan. Voor zorgaanbieders die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van de AVG is er een aparte telefonische hulplijn beschikbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.