Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

AWBZ: alleen voor wie het echt nodig heeft

Op een incrementele manier heeft het kabinet-Rutte-II weer een element aan de discussie over de toekomst van de AWBZ toegevoegd. Terwijl de gehandicapten en chronisch psychiatrische zorg juist behoefte hebben aan een fundamentele benadering met een helder, langetermijnperspectief.
AWBZ: alleen voor wie het echt nodig heeft
Foto: ANP/Olaf Kraak

Het is opvallend dat de discussie over de toekomst van de AWVZ zich vaak richt op de zorgaanbieders. De politiek schildert hen af als geldverslindend, bureaucratisch en weinig innovatief. Ik verzet me tegen dit beeld. Wij voerden het afgelopen decennium enorm veel verbeteringen en vernieuwingen door in de zorg voor mensen met een handicap en in de zorg voor mensen met een chronische psychiatrische aandoening. Niet de zorgaanbieders en zeker niet de zorgvragers zijn het probleem, maar een tekortschietende sturing en een telkens wisselend beleid vanuit de overheid.

Verantwoordelijkheden naar gemeenten

Het nieuwe kabinet zet het beleid door van deconcentratie

3
64

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.