Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

Is het onvermijdelijk te bezuinigen op de AWBZ? Dat is één van de belangrijkste vragen sinds het verschijnen van de ramingscijfers van het CPB voor 2009 en 2010. De meningen van hoogleraren publieke financiering lopen uiteen.
‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

“De AWBZ lijkt mij de meest voor de hand liggende post voor bezuinigingen“, meldt Harrie Verbon, als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Tilburg. “Deze crisis lijkt mij een kans. Als je goed kijkt naar de AWBZ is het de vraag of je bepaalde zaken niet privaat moet financieren. Een voorbeeld is de rollator. Waarom moet de gemeenschap daarvoor betalen? Maar goed, je raakt dan verworven rechten en dan nemen mensen vaak hun stellingen in.” Deze suggestie zal echter geen geld opleveren: de rollator wordt betaald vanuit de Zorgverzekeringswet.

Geen reden voor recessie

Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie van innovatie aan de TU Delft, ziet de mogelijke bezuinigingen juist als schadelijk voor de economische toekomst van het land en daarmee voor de kwaliteit van zorgverlening. “We kunnen het begrotingstekort best laten oplopen van drie tot vijf procent, dat creëert meer vraag naar producten. Eigenlijk is er geen reden voor deze recessie: de reële economie was tot kort geleden nog gezond. Bedrijven presenteerden vrij redelijke resultaten.”

Calvinistische moraal

“Dit is het moment van Keynes, maar het CDA moet nog maar eens een cursus macro-economie volgen”, aldus Kleinknecht. “Dit is niet de tijd voor een calvinistische moraal. We hebben in de jaren dertig gezien hoe Colijn het land nog verder in de problemen bracht met het op orde houden van het huishoudboekje.”

Kaasschaaf

“Vanuit welke optiek ga je bezuinigen?”, vraagt Jos Blank zich af, hoofddocent doelmatigheid publiek sector. “Ga je met de kaasschaaf over de publieke sector? Ik lees hier een stuk in de Volkskrant, waarin staat dat de AWBZ-miljarden onduidelijk worden besteed. Dat vind ik toch wel een opvallend bericht. Er zijn jaarverslagen en SCP-rapporten, het is redelijk goed gespecificeerd. Wat je naar mijn idee wel kan onderzoeken, is de kwaliteit die geboden wordt voor dit geld. Enfin, hier is niet één, twee, drie publiek geld weg te halen.”

Lichtpunten

Hoofddocent Blank noemt het feit dat er meer vacatures in de zorg en het onderwijs worden ingevuld als een positief effect van de economisch zwaardere tijden. Kleinknecht wijst op de redelijk draaiende reële economie; niet op de klap vanuit de financiële wereld. Hoogleraar Verbon meldt dat er nu ruimte is te denken over structurele veranderingen voor de lange termijn, zoals de hypotheekrenteaftrek, onduidelijke subsidies en de lagere belasting voor ouderen.

Miljarden

Het nationaal inkomen van Nederland schommelt rond de 600 miljard euro. In de AWBZ gaat ongeveer 22 miljard om. Eerdere CPB-rapporten gingen nog uit van een begrotingsoverschot van één procent. De verwachting is nu dat het tekort zal oplopen tot vijf procent. Wie het ‘huishoudboekje’ volledig op orde wil houden zou dan in theorie en naar schatting 40 miljard moeten bezuinigen, maar dat is niet waarschijnlijk. “Als je nu fors gaat bezuinigen help je de economie alleen maar verder in het slop”, aldus Blank van de TU Delft. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Tekorten AWBZ lopen op

Kabinet wil afgeslankte AWBZ behouden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.