Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-serie Anoucka van Miltenburg ‘Scheiden van wonen en zorg is prioriteit nummer één’

Wat zijn de grootste problemen in de AWBZ? Moet de AWBZ worden afgeschaft of is er juist nog wel toekomst voor de volksverzekering voor onverzekerbare zorg? Tweede Kamerlid Anoucka van Miltenburg (VVD) vindt dat het scheiden van wonen en zorg de AWBZ veel flexibeler maakt.
AWBZ-serie Anoucka van Miltenburg 'Scheiden van wonen en zorg is prioriteit nummer één'

“Het scheiden van wonen en zorg is voor mij prioriteit nummer één. Ik ben dan ook heel teleurgesteld dat de kapitaalslasten volgend jaar nog apart vergoed worden; dat geeft allemaal weer vertraging. Scheiden van wonen en zorg maakt de AWBZ veel flexibeler. Als mensen zelf hun woonomgeving kunnen kiezen, voorkom je veel leed. Natuurlijk zullen niet alle cliënten in de toekomst buiten een instelling wonen, maar de keuzevrijheid is voor mensen heel belangrijk. Het is belachelijk dat wij geld dat voor zorg bedoeld is, in wonen stoppen. Voor mensen die moeten rondkomen van alleen AOW of een klein pensioentje, is het bijna een soort huursubsidie. Zelfstandige woningen van zorgaanbieders zijn voor hen nu vaak te duur. Maar het is de taak van woningcorporaties om voor deze groep betaalbare woningen te bouwen.

Mijn tweede prioriteit is het veranderen van de indicatiestelling. In de polis van je zorgverkering staat wanneer je een aanspraak hebt, maar het Centrum Indicatiestelling Zorg omschrijft alleen wanneer je géén recht op AWBZ-zorg hebt. Het komt erop neer dat als je nergens anders terechtkunt en hulp nodig hebt, je het wel uit de AWBZ krijgt. De AWBZ moet terug naar de kern: onverzekerbare,

onvoorziene zorg. Dus mensen die ernstig psychiatrisch gestoord zijn of verstandelijk gehandicapt en 24-uurstoezicht nodig hebben. Je kunt niet één op één naar de AWBZ van veertig jaar geleden, want de maatschappij is heel erg veranderd. Mensen die licht verstandelijk gehandicapt zijn, kwamen toen niet in de zorg terecht. Dé oplossing heb ik niet, maar voor de dingen die VWS niet meer doet, moeten er andere oplossingen komen. Staatssecretaris Bussemaker heeft daarvoor ook de minister van Wonen, wijken en integratie nodig, van Sociale Zaken en van Jeugd en Gezin. Ze kan dit niet alleen oplossen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Zorgvisie organiseert op donderdag 12 juni een congres over de toekomst van de AWBZ. Staatssecretaris Bussemaker van VWS, Margo Vliegenthart (SER), Rien Meijerink (RVZ), politici en andere deskundigen geven hun visie. Opgeven kan via www.elseviergezondheidszorg.nl/evenementen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.