Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-serie Guus Schrijvers, hoogleraar UMC Utrecht

Hoogleraar Guus Schrijvers vindt dat het kabinet open moet zijn over de bezuiniging in de AWBZ. Pas dan kan er een fundamentele discussie over de toekomst worden gevoerd.
AWBZ-serie Guus Schrijvers

“Wat ik ten aanzien van de AWBZ mis, is openhartig beleid. We weten dat de AWBZ tot 2005 groeide met 8,5 procent per jaar. Dat is daarna teruggeschroefd naar 3,5 procent. Het kabinet gaat in de begroting voor de komende jaren uit van een groei van één procent per jaar. Gelet op de veroudering is dat een heel laag groeipercentage, maar dat wordt op geen enkele manier beargumenteerd. Bos zegt gewoon: er komt niks bij.

Publiek geheim

Ik begrijp dat Bussemaker en Bos de hete adem van de SP en GroenLinks in hun nek voelen. Toen Bos wat zei over inkomensverlies voor ouderen, viel iedereen over hem heen. Dan mag ik een academicus in een Ivoren Toren zijn, maar ik vind wel dat je het moet uitleggen wanneer je bezuinigt. Zeg dan gewoon dat het economisch niet goed gaat en dat het milieu, de wegen en de oorlog in Afghanistan ook geld kosten, dan ben je tenminste eerlijk. Maar zo’n groeipercentage als publiek geheim behandelen en in stilte verder opereren, vind ik geen sterke kaart.

AWBZ als dak- en thuislozenzorg

Daardoor komen fundamentele vragen over de toekomst van de AWBZ niet aan bod. Hoeveel groei vinden we acceptabel, wat moet de burger zelf regelen, wat doet de overheid, moet er meer aandacht komen voor bijverzekeren en misschien het belangrijkste: welke zorg willen we voor ouderen, zieken en gehandicapten? Ik zie wat dat betreft drie scenario’s. Je kunt zeggen: we maken van de AWBZ een basisvoorziening zoals de AOW. Dan krijg je in feite zorg op het niveau van de dak- en thuislozenzorg. Misschien gaat er niemand te vroeg dood, maar de slaapzalen komen wel terug en er is ook geen ruimte voor een eigen kamer of activiteiten overdag.

AWBZ als burgervariant

Dan is er de burgervariant. Daarin wordt de zorg afgestemd op wat de burger goed genoeg acht voor zijn eigen ouders en naasten. Dat kan betekenen dat ouderen, zieken en gehandicapten bijvoorbeeld het recht hebben om elke dag buiten te komen.

AWBZ op professioneel niveau

Tot slot heb je nog een professioneel niveau, waarbij veel meer uit de doelgroep gehaald kan worden bijvoorbeeld met slimme elektronische huishoudens. Van dit laatste ben ik zelf voorstander. Natuurlijk kost dat geld, maar de bevolking is graag bereid meer te betalen voor de AWBZ, als je het maar goed uitlegt. Over zulke kwesties kunnen we in Nederland best debatteren. Dat hebben kwesties als abortus en euthanasie bewezen. Het ligt eraan hoe de politiek en de media dit oppikken. Als het debat over de AWBZ alleen over incidenten gaat, dan redt het kabinet het met het huidige beleid van stilzwijgen, want die autistische kinderen of psycho-geriatrische patiënten gaan echt niet de straat op.” (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Zorgvisie organiseert op donderdag 12 juni een congres over de toekomst van de AWBZ. Discussies met onder meer staatssecretaris Bussemaker van VWS, Margo Vliegenthart (SER), Rien Meijerink (RVZ), Wim Groot (hoogleraar gezondheidseconomie), Hans-Martin Don (wethouder Eindhoven), Jan de Vries (CDA), Eelke van der Veen (PvdA), Agnes Kant (SP), Anouchka van Miltenburg (VVD). Opgeven kan via www.elseviergezondheidszorg.nl, tabblad evenementen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.