De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een helder rapport geschreven, meent Van Breda Vriesman. “Qua aanspraken is het rapport duidelijk. De AWBZ moet teruggebracht worden tot de kern. Er moet helder worden afgebakend en robuust worden geïndiceerd.”
Aanpassing AWBZ
Volgens Van Breda Vriesman zullen “intense, politieke keuzes” gemaakt worden over wat nu echt tot de kern van de AWBZ hoort, en wat niet. “We moeten erop vertrouwen dat de politiek deze keuzes gaat maken.” Wat betreft de uitvoering is Van Breda Vriesman verheugd dat in het rapport staat dat zorgkantoren voor de eigen AWBZ-verzekerden gaan zorgen. “We willen af van de zorgkantoren per regio”, aldus Van Breda Vriesman.
Marktwerking zorg
Bij de uitvoering van de SER-plannen op de korte termijn is het volgens Achmea belangrijk dat er consistent wordt gewerkt en er eenduidige overheidssturing is. “In de vernieuwde AWBZ moet de overheid ‘aan de voorkant sturen’, dus op aanspraken en indicaties. En niet op de hieraan gekoppelde normbedragen, zoals de vouchers en pgb’s. Het normbedrag dat men straks krijgt toegewezen in de AWBZ, moet niet het bezuinigingsmiddel van de NZa worden.”Op de lange termijn, zo rond het jaar 2012, voorziet Van Breda Vriesman een omslag naar een integrale AWBZ-uitvoering voor alle verzekerden in de Zorgverzekeringwet (Zvw). “Totdat het zo ver is, moet onderzoek antwoorden geven op de vragen over financieel risico, differentiatie naar aandoeningen en schottenproblematiek.” Bij dit onderzoek naar de ontwikkeling van de AWBZ is het volgens Van Breda Vriesman belangrijk dat er naar het verzekeringsstelsel wordt gekeken als naar een binnenband. “Je moet niet alleen naar de AWBZ kijken, maar ook naar de ZVW en de Wmo. Want anders is het net als bij een binnenband. Wanneer je op één punt knijpt, komt op een ander punt lucht naar boven.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)