Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-serie: Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA)

Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA) gelooft niet in een drastische stelselwijziging, maar wil de AWBZ “ambachtelijk hervormen”.
AWBZ-serie: Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA)

“De AWBZ-uitgaven zijn lastig te beheersen. De oorzaak is niet alleen dat er meer ouderen komen en dat de zorgvraag toeneemt. Het ligt complexer. We zagen vorig jaar opeens een piek bij de ondersteunende begeleiding. Een deel van de kostenstijging komt uit de jeugdzorg. Verder zorgen de persoonsgebonden budgetten voor een sterke toename.

Stelselwijziging

Je kunt deze problemen willen oplossen met een grote stelselwijziging, maar de vraag is of je daarmee de huidige problemen in de AWBZ oplost. De PvdA kiest voor heel ambachtelijk stapje voor stapje de problemen oplossen rond de financiering en de structuren in de AWBZ. Leidend daarbij is wat het werkveld als de belangrijkste belemmeringen ervaart. Daarom gaan we sessies organiseren met verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en bestuurders. Wat heb je nodig, hoe maken we de zorg beter, hoe organiseren we solidariteit?

Zorgverzekeringswet

Je kunt nu al wel de kortdurende thuiszorg, gericht op herstel na ziekte, goed overhevelen naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). De schotten tussen ziekenhuiszorg en thuiszorg vormen een hindernis voor goede ketenzorg. Nu komen verschillende professionals over de vloer bij één cliënt en niemand heeft de eindverantwoordelijkheid voor het geheel. Met overhevelen naar de Wmo moet je oppassen, omdat cliënten rechten inleveren voor diensten. Maar op onderdelen kan het wel. De ondersteunende begeleiding voor ouderen kan naar gemeenten voor zover die is gericht op participatie in de samenleving. Voor gehandicapten en ggz-cliënten ligt dat niet voor de hand.

Budgettair kader zorg

Het budgettair kader zorg en de regiobudgetten moet blijven zolang niet duidelijk is of elke euro zinnig wordt uitgegeven. Nu weten we dat er hier en daar geld blijft hangen en dat organisaties langs elkaar heen werken. Kostenbeheersing in de AWBZ is iets dat we samen moeten doen. Cliënten en hulpverleners moeten erop letten dat er geen onnodige zorg wordt geleverd.

Wantrouwen

Zorgwekkend vind ik het al maar toenemende wantrouwen tussen overheid, zorgaanbieders en verzekeraars. Zorgaanbieders willen ondernemen en garanties voor als het mis gaat. De overheid wil meer delegeren en zekerheden inbouwen voor het geval het fout gaat. Dat is een doodlopende weg. Die zekerheden kun je niet aan elkaar geven. We moeten vertrouwen opbouwen door kleine stapjes te zetten, waarbij je elkaar laat zien dat je te vertrouwen bent.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Congres

Zorgvisie organiseert op donderdag 12 juni een congres over de toekomst van de AWBZ. Discussies met onder meer staatssecretaris Bussemaker van VWS, Margo Vliegenthart (SER), Rien Meijerink (RVZ), Wim Groot (hoogleraar gezondheidseconomie), Hans-Martin Don (wethouder Eindhoven), Jan de Vries (CDA), Eelke van der Veen (PvdA), Agnes Kant (SP), Anouchka van Miltenburg (VVD). Opgeven kan via http://www.elseviergezondheidszorg.nl/392622/default.aspx

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.