Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

AWBZ-zorg outsourcen naar Suriname

RCR Health Centre bouwt in Paramaribo een zorghotel waar Nederlanders met een indicatie voor AWBZ-zorg vanaf januari 2010 tijdelijk zorg kunnen ontvangen.
AWBZ-zorg outsourcen naar Suriname

RCR Health Centre kan AWBZ-zorg in het buitenland leveren, omdat het daarvoor in 2003 een erkenning heeft gekregen van het College voor Zorgverzekeringen. Het zorghotel gaat plaats bieden aan 100 mensen. Het verblijf is wettelijk beperkt tot zes maanden. Ook Surinamers kunnen er terecht na een ziekenhuisopname.

Eerstelijns zorg

Het mes snijdt aan twee kanten, stelt RCR-directeur Redjinder Thakoersingh. “Nederlanders van Surinaamse afkomst die heimwee hebben naar hun geboorteland, houden hier een dure AWBZ-plaats bezet. Daarnaast doen ze door psychosociale problemen ook een fiks beroep op de eerstelijnszorg. Door het outsourcen van AWBZ-zorg naar Suriname los je die problemen op. Zo ontlast je de Nederlandse zorg en het is nog goedkoper ook.”

Gezondheidszorg Suriname

Ook Suriname profiteert, verklaart Thakoersingh, want RCR leidt veertig Surinamers op tot verpleegkundigen en verzorgenden. “De manier waarop Nederland als koloniserende mogendheid de Surinaamse gezondheidzorg heeft achtergelaten, verdient geen schoonheidsprijs. Wij willen die op een hoger niveau te tillen. Ik ben geboren in Suriname en wil wat terug doen voor het land.”

Startschot bouw

Op vrijdag 27 februari geeft president Venetiaan officieel het startschot voor de bouw. Naast een dagvoorziening bestaat het zorghotel uit een restaurant, een zwembad en winkels. De Rabobank financiert met de Surinaamse Hakrinbank de bouw à 6,2 miljoen euro. Het zorgkantoor Agis heeft een contract met RCR. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink wil AWBZ in buitenland beperken

Concurrentie uit het buitenland

Nederlander over de grens voor betere operatie

Bloemen, bagger en bodyscans

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Surioffice doet ook taken die in Belgie en/of Nederland niet graag worden uitgevoerd.
    Toch probeert Surioffice z’n medewerkers een deel van hun tijd te laten besteden aan het ontwikkelen van nieuwe ideeen.
    Zo houden we de braindrain tegen en krijgen de medewerkers een zinvolle dagtaak.

  3. Ik ben erg blij met deze mogelijkheid om ouderenzorg in het buitenland te promoten.Voor deze groep is het verlangen om in eigenland verzorgd te worden. De beste welzijn die je kan bieden. Het heeft niets te maken de geldstromen uit nederland te houden maar de zorg waar de cliënten zelf voor betalen aan te bieden.

  4. Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n voorstander van dit soort initiatieven, in mijn optiek horen AWBZ gelden ook in Nederland besteedt te worden. Deze geldstromen komen dan weer terug in de eigen economie,dat lijkt mij een belangrijke factor om zorg betaalbaar te houden…

  5. Stichting Antoinette Zorg gefeliciteerd Dhr Thakoersingh.RCR brengt met dit project de AWBZ-Zorg buitenland naar hoger plan.
    Stichting Antoinette Zorg is ook op het gebied van internationalisering van de AWBZ zorg actief voor cliënten met een AWBZ indicatie en levert sedert 2007 zorg in Suriname ( zie http://www.internationaliseringouderenzorg.nl.Sinds januari 2009 heeft de Stichting een samenwerking met Agis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.