Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-zorgvragers missen massaal CIZ-herindicatie

Redactie Zorgvisie
15 duizend personen hebben in het eerste kwartaal van 2009 hun recht op AWBZ-zorg verspeeld door niet op te komen dagen voor de herkeuring. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van vertrouwelijke rapportage van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het gaat om herkeuringen in het kader van de AWBZ-bezuiniging van dit jaar op begeleidingszorg.

Het CIZ zegt geen commentaar te kunnen leveren op de cijfers die de Volkskrant noemt. Het is volgens een woordvoerder van het CIZ niet duidelijk waar de krant haar gegevens vandaan haalt. De officiële cijfers over de pakketmaatregel komen pas aan het einde van deze maand uit.

Indicatie voor begeleiding

Volgens de Volkskrant zou van het totale aantal mensen dat dit jaar een nieuwe indicatie krijgt in het kader van de AWBZ-pakketmaatregel, zich zes procent niet hebben gemeld voor verlenging. Hiermee verspelen ze hun recht op een nieuwe indicatie. Het is volgens de krant niet duidelijk of dit een gevolg is van strengere eisen voor herindicatie.

Aantal uren begeleiding

De krant schrijft verder dat in het eerste kwartaal slechts 445 mensen na een herindicatie van het CIZ hun recht op begeleiding zijn kwijtgeraakt, zonder alternatieve zorg. Andere getallen uit het artikel zijn dat in het eerste kwartaal de aanspraken van 39 duizend personen zijn veranderd. Zo’n 3.500 mensen krijgen geen begeleiding meer, maar wel andere zorg. Zesduizend mensen gingen naar een instelling. Bijna negenduizend cliënten krijgen dezelfde of juist meer uren begeleiding. Voor drieduizend personen wordt het aantal uren minder.

Pakketmaatregel Bussemaker

De pakketmaatregel van Bussemaker zal naar schatting van VWS uiteindelijk 60 duizend mensen hun ‘begeleiding’ kosten. Dat levert een bezuiniging van 800 miljoen op. Op 1 januari hadden in totaal 237 duizend mensen recht op ‘begeleiding’ die de AWBZ vergoedt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ

VWS: gemeenten krijgen adressen AWBZ-gedupeerden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.