Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

azM weigert patiënten buiten directe omgeving

Minister Ab Klink van VWS wil opheldering van de directie van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) dat weigert patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen te behandelen als zij buiten een bepaald postcodegebied vallen. Hij zal de leiding snel uitnodigen voor een gesprek, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.
azM weigert patiënten buiten directe omgeving

Volgens het ziekenhuis is de maatregel nodig om de zeer specialistische zorg kostendekkend te kunnen blijven aanbieden, zo liet een woordvoerster van het azM zaterdag weten. Maar Klink wees erop dat academische ziekenhuizen juist extra geld krijgen om complexe behandelingen te verzorgen. Volgens hem mogen ‘complexe patiënten’ in ieder geval nooit worden geweigerd uit kostenoverwegingen. De minister kan het wel begrijpen als er sprake zou zijn van een beperkte aanname van patiënten omdat de wachtlijsten te lang zijn. Daarom wil hij eerst van het azM horen hoe het precies zit.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de kwestie ook al naar aanleiding van twee klachten die zijn ingediend. Volgens het ziekenhuis is bij hen de doorverwijzing naar een ander ziekenhuis niet goed verlopen. Maar een woordvoerder van de inspectie zei dat een ziekenhuis ook de plicht heeft om een patiënt op een nette manier door te verwijzen. De inspectie onderzoekt ook het ‘postcodebeleid’op zich, aldus de woordvoerder.

Academische ziekenhuizen

De rem op de opname op de afdeling klinische immunologie loopt vooruit op een uitgebreider pakket maatregelen waarmee het ziekenhuis zijn eigen toekomst veilig wil stellen, aldus de woordvoerster van het azM. Die discussie speelt landelijk, zowel bij academische als bij andere ziekenhuizen, maar de woordvoerster geeft toe dat het azM misschien iets te licht over de maatregel heeft gedacht. ‘De afstemming had beter gekund.’

Postcodegeneeskunde

De SP spreekt in een reactie van ‘onaanvaardbare postcodegeneeskunde’. De partij vindt dat het azM specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor zij bij uitstek zijn opgeleid. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patiënten in het geding. De SP wil dat Klink daar direct een einde aan maakt en wil hem er in de Tweede Kamer vragen over stellen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Academische ziekenhuizen boeken prima resultaat

Universiteit en azM samen Maastricht UMC+

Opnamestop dreigt bij azM

Driessen bestuurslid bij azM

2 REACTIES

  1. Tja, hoe gek kan het lopen, ik ben een goede verpleegkundige, 55+, met uitermate veel ervaring in de thuiszorg, maar ik krijg hier alleen flutbaantjes en het laagst mogelijke salaris! Bovendien wordt je als Hollandse in Limburg gezien als “buitenlandse”. Wat willen ze nou, thuiszorg en doorstroming in de ziekenhuizen of voor een dubbeltje op de eerste rang en overal stagnatie. En het dan gooien op regionale zorg, postcodebeleid? Ik weet wel een ander woord.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe ver kun je gaan om als ZorgInstelling Clienten te weigeren vanwege de “hoge Kosten ” ?
    Als Academisch Ziekenhuis dien je het Algemeen belang in Limburg maar ook in NL ( je krijgt uit Den-Haag Overheidsgelden ! )en daar moet je efficient ( Landelijk ) mee omgaan.Het is een Politiek & Europees Debat Waard !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.